Alžir: Bouteflika imenovao novu prijelaznu vladu

Formiranju prijelazne vlade, prethodile su višesedmične demonstracije protiv vlasti (EPA)

Alžirski predsjednik Abdelaziz Boutelflika imenovao je novu prijelaznu vladu koju vodi Noureddine Bedoui, imenovan premijerom 11. ožujka, sastavljenu od 27 ministara, među kojima osam iz stare ekipe, prema popisu koji je objavila službena agencija APS.

Prema tom popisu, šef vojnog stožera general Ahmed Gaid Salah, koji je nedavno predložio pokretanje ustavnih mehanizama kako bi predsjednika Boutefliku maknuli s vlasti, ostaje zamjenik ministra obrane i drugi čovjek vlade.

General Salah pozvao je na primjenu člana 102. Ustava, koji predviđa da u slučaju duge i teške bolesti predsjednika, Ustavno vijeće može da predloži parlamentu da ga proglasi nesposobnim za obavljanje dužnosti.

Ako bi ovakav zahtjev u parlamentu dobio dvotrećinsku podršku, predsjednik parlamenta bio bi imenovan za privremenog vršioca dužnosti šefa države, a to bi značilo i raspisivanje prijevremenih predsjedničkih izbora, pojasnio je Salah u izjavi za alžirsku televiziju.

Bouteflika ostaje na čelu vojske

Portfelj obrane drži Bouteflika, ustavno vrhovni vojni šef.

Na popisu nema Ramtanea Lamamre, koji je imenovan zamjenikom premijera uz Bedouia 11. ožujka. Sabri Boukadoum (60), koji je do sada bio alžirski veleposlanik u UN-u, naslijedio je ministarstvo vanjskih poslova.

Bedouiu je obećao tehnokratsku vladu, sastavljenu od mladih kompetentnih Alžirki i Alžiraca.

U novoj ekipi ima samo pet žena, od kojih tri iz ranije vlade, prema 23 muškaraca, među kojima je i Bedoui.

Ovoj odluci prethodile su višetjedne demonstracije protiv vlasti, a najveće su održane 29. ožujka, kada je blizu milijun Alžiraca izašlo na ulice glavnog grada kako bi zatražili ostavku predsjednika Abdelaziza Bouteflike, kada je došlo i do sukoba policije i prosvjednika.

Izvor: Agencije