Predsjednik Kazahstana podnio ostavku nakon tri desetljeća

Na čelo Centralnog komiteta Komunističke partije Kazahstana Nazarbajev je došao 1989. (EPA)

Predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev podnio je ostavku na tu funkciju, prenosi Anadolija.

Nazarbajev je na čelu države bio puna tri desetljeća, a vijest o podnošenju ostavke objavio je u obraćanju naciji posredstvom državne televizije.

Saopćio je da će do kraja njegovog mandata funkciju šefa države obavljati predsjednik kazahstanskog Senata Kasim-Žomart Tokajev.

U srijedu svečana zakletva

Tokajev će u srijedu pred Parlamentom Kazahstana položiti svečanu zakletvu i stupiti na funkciju, na kojoj će ostati do sljedeće godine, za kada su planirani redovni predsjednički izbori.

Nakon obraćanja Nazarbajev je potpisao odluku kojom sam sebe od večeras u ponoć razrješava funkcije predsjednika države.

Na čelo Centralnog komiteta Komunističke partije Kazahstana Nazarbajev je došao 1989, a u decembru 1991. pobijedio je na izborima i s 98,7 posto osvojenih glasova izabran za predsjednika države.

Izvor: Agencije


Povezane

Na kinesko-kazahstanskoj granici izgrađena je posebna ekonomska zona, koja je dobila naziv ‘Novi put svile’.Do sada je poslovanje unutar zone bilo veoma aktivno.Kina je dozvolila turistima iz Kazahstana da prelaze granicu bez vize i da robu kupuju u bescarinskoj zoni. Međutim, iste pogodnosti za kineske turiste, sa druge strane granice, ne važe. 

Published On 06 Jun 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO