Puigdemont će se kandidarati za Evropski parlament

Carels Puigdemont je 2017. godine predvodio pokušaj odvajanja Katalonije od Španije (EPA)

Bivši katalonski predsednik Carles Puigdemont biće kandidat političke grupe Zajedno za Kataloniju na izborima za Evropski parlament, uprkos tome što ga španska Vlada smatra beguncem.

Ta separatistička grupa, kojoj pripada i Demokratska evropska stranka Katalonije – PDeCAT, saopštila je da će Puigdemont biti njen vodeći kandidat na izborima za EP 26. maja.

PDeCat trenutno ima jednog poslanika u EP-u, navodi Associated press.

“Vreme je da napravimo novi korak napred i da internacionalizujemo pravo Katalonije na samoopredeljenje: pravo iz srca Evrope ka celom svetu”, naveo je Puigdemont na Twittteru.

Za sada nije jasno da li Španija može da blokira Puigdemontovu kandidaturu za EP, ni da li bi socijalistička Vlada Španije to želela da uradi, pošto se bori za ostanak na vlasti na parlamentarnim izborima 28. aprila.

Pobjegao da izbjegne hapšenje

Grupa Zajedno za Kataloniju je navela da Puigdemont ima pravo na mandat poslanika EP-a, jer je on slobodan čovek svuda osim u Španiji.

Puigdemont (56) je 2017. godine predvodio pokušaj odvajanja Katalonije od Španije, a posle nelegalnog referenduma o nezavisnosti Katalonije, pobegao je u Belgiju, kako bi izbegao hapšenje.

Vrhovni sud Španije odustao je u julu 2018. godine od zahteva za izručenje šest katalonskih separatista optuženih za pobunu, među kojima je i Puigdemont, i povukao međunarodne naloge za njihovo hapšenje.

Prethodno je sud u Nemačkoj, gde je Puigdemont jedno vreme proveo u pritvoru, presudio da on ne može da bude isporučen Španiji na osnovu optužbi za pobunu i podsticanje na pobunu, već samo zbog zloupotrebe javnih fondova, za šta ga špansko tužilaštvo takođe tereti.

Izvor: Agencije