Poziv na ‘slobodne predsjedničke izbore’ u Venecueli

Najvažnije je spriječiti nasilje u zemlji i intervenciju izvana, istakla je Mogherini (EPA)

Evropske i latinoameričke zemlje koje su u Montevideu sudjelovale na prvom sastanku Međunarodne kontaktne grupe za Venecuelu pozvale su na “slobodne, transparentne i vjerodostojne predsjedničke izbore”, u toj naftom bogatoj zemlji koju je socijalistički predsjednik uveo u tešku krizu, kako bi se spriječila destabilizacija regije i šireg područja.

“Grupa poziva da se utvrdi zajedničko međunarodno stajalište kako bi se pružila podrška mirnom, političkom, demokratskom i isključivo venecuelskom rješenju krize, bez primjene sile, putem slobodnih, transparentnih i vjerodostojnih predsjedničkih izbora, u skladu s venecuelskim ustavom”, ističe se u završoj izjavi koju su potpisale sve zemlje sudionice, osim Bolivije i Meksika.

“Najveća dilema pred kojom je Venecuela jest dilema mir ili rat”, upozorio je urugvajski predsjednik Tabare Vazquez, na početku sastanka, pozivajući međunarodnu zajednicu na “oprez” dok je politička napetost u toj južnoameričkoj zemlji dosegnula vrhunac.

Sastanak u Kanadi

“Najvažnije je spriječiti nasilje u zemlji i intervenciju izvana”, istakla je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini, upozorivši na “hitnost” situacije koja “prijeti destabilizacijom, ne samo u regiji”.

Mogherini i izaslanici osam evropskih zemalja – Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Holandije, Portugala, Španije, Švedske i Italije – te pet latinoameričkih – Urugvaja, Kostarike, Bolivije, Ekvadora i Meksika – sudjelovali su na prvom sastanku Kontaktne grupe koju je krajem januara osnovao EU.

Meksiko sudjeluje u radu grupe, ali službeno nije njen član.

Sastanak je održan nakon sličnog sastanka Lima grupe u Kanadi koja je pozvala međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na socijalističkog venecuelskog predsjednika Nicolasa Madura da se povuče s vlasti.

U srijedu je venecuelski socijalistički predsjednik Nicolas Maduro, koji je odbio evropski ultimatum za raspisivanje prijevremenih predsjedničkih izbora, pohvalio održavanje sastanka i pružio podršku “svim koracima i inicijativama koji doprinose dijalogu”.

No predsjednik parlamenta Juan Guaido koji se 23. januara proglasio privremenim predsjednikom i kojega je zatim priznalo četrdesetak zemalja, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, glatko je odbio bilo kakav dijalog s vladom.

Humanitarna pomoć

Računa na nove prosvjede svojih pristaša 12. februara na kojima će tražiti formiranje “prijelazne vlade” i “slobodne izbore”.

Dok se završavao sastanak diplomata u Montevideu, prvi kamioni s američkom humanitarnom pomoći za Venecuelu koju Maduro ne prihvata, stigli su na kolumbijsko-venecuelsku granicu, izvijestila je novinarska ekipa AFP-a s mjesta događaja.

Desetak kamiona s nepokvarljivom hranom ušlo je u sabirni centar koji su kolumbijske vlasti organizirale blizu međunarodnog mosta Tienditas u pograničnom gradu Cucuti, odgovarajući na poziv za pomoć Juana Guaidoa.

Maduro, kojeg podržavaju njegovi saveznici iz Rusije, Kine i Turske, odbija svaku pomoć, tvrdeći da je ona uvod u američku vojnu intervenciju.

Izvor: Agencije