Vojska SAD-a spremna zaštititi diplomate u Venecueli

Nosač aviona
Donald Trump je ranije zaprijetio da će uništiti dijelove Irana ako napadne bilo kakav američki objekat (Reuters)

Američka vojska spremna je zaštititi američke dužnosnike i diplomatsku infrastrukturu u Venecueli ako bi to bilo potrebno, rekao je u četvrtak američki admiral nadležan za vojnike u Južnoj Americi.

„Spremni smo štititi američko osoblje i diplomate ako u slučaju potrebe“, rekao je admiral mornarice Craig Faller, inače čelnik američkog Južnog zapovjedništva, tokom saslušanja pred senatskim odborom za oružane snage.

Nije pojasnio kako bi vojska SAD-a mogla reagirati.

Kolaps Venecuele pod predsjednikom Nicolasom Madurom natjerao je zemlje širom svijeta da zauzmu stav, posebito nakon što je opozicioni vođa Juan Guaido sebe proglasio privremenim predsjednikom prošlog mjeseca.

Obični vojnici dijele sudbinu naroda

Velike evropske zemlje pridružile su se SAD-u, Kanadi i nekolicini latinoameričkih zemalja u priznavanju Guaida kao zakonitog privremenog predsjednika Venezuele.

Faller je rekao kako Venecuela ima oko 2.000 generala i većina ih je lojalna predsjedniku Maduru jer su preko njega zaradili na trgovini drogom, prihodima od prodaje nafte i raznih poslovanja.

Međutim, naglasio je kako obični vojnici dijele sudbinu većine naroda, to jest gladuju.

„Zakonita vlada predsjednika Guaidoa ponudila je amnestiju, i izlaz vojne snage, od kojih je većina, pretpostavljamo, lojalna ustavu, a ne diktatoru“, rekao je Faller.

Izvor: Agencije