SAD spreman zaustaviti novu povorku migranata

Deseci hiljada migranata, koji bježe od siromaštva u Hondurasu, Gvatemali i Salvadoru, ilegalno su ušli u SAD zadnjih godina (Arhiva)

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa je saopćila u utorak da je spremna zaustaviti novi “karavan” migranata iz Srednje Amerike, zahvaljujući vojnom pojačanju na južnoj granici Sjedinjenih Američkih Država.

“Velika grupa dolazi preko Meksika u nadi da će preplaviti našu južnu granicu”, objavio je predsjednik SAD-a na Twitteru, uoči tradicionalnog govora o “stanju nacije”, u kojem će posebno biti riječ o migrantskom pitanju.

“Na sjeveru Meksika su oko 2.000 stranaca, koji u sklopu povorke žele ući u Teksas”, rekla je nešto kasnije ministrica domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen u saopćenju.

“Spremni smo ih u tome spriječiti.”

“Poslali smo vojno pojačanje”, naveo je Trump na Twitteru.

Predizborno obećanje

“Izgradit ćemo ‘ljudski zid’ bude li trebalo. Da imamo pravi zid, ovo bi bio nevažan događaj.”

Republikanski milijarder vodi žestoku borbu s demokratskom opozicijom koja ne želi finansirati njegovo predizborno obećanje o izgradnji zida duž granice s Meksikom.

Demokrate su dobile prvu bitku kada su se izborili za prekid djelomične blokade rada savezne vlade, koja je trajala 35 dana, ali nisu popustili u vezi sa zidom.

Pentagon je zatim najavio da će na granicu poslati još 3.750 vojnika, pa se njihov ukupni broj penje na 4.350 ljudi.

Trump prijeti da će proglasiti vanredno stanje kako bi mogao finansirati svoj projekt.

Deseci hiljada migranata, koji bježe od siromaštva u Hondurasu, Gvatemali i Salvadoru, ilegalno su ušli u SAD zadnjih godina i tamo su podnijeli zahtjev za azil, dodatno opterećujući imigracijski sistem.

Izvor: Agencije