Egipat: Promijenjen Ustav, El-Sisi na vlasti do 2034.

Usvojene su ustavne promjene kojima se ukidaju ograničenja predsjedničkog mandata aktuelnog predsjednika države Abdela Fattaha el-Sisija (AP)

Parlament Egipta danas je većinom glasova usvojio ustavne promjene kojima se ukidaju ograničenja predsjedničkog mandata aktuelnog predsjednika države Abdela Fattaha el-Sisija, na osnovu čega ima mogućnost ostati na vlasti sve do 2034, prenosi agencija AP.

Navodi se da su promjene dio paketa amandmana koji će biti dodatno razmatrani pred parlamentarnim Komitetom za ustavne i pravne poslove u sljedećih 60 dana prije drugog, završnog glasanja u parlamentu, a potom će o tom pitanju biti organiziran nacionalni referendum.

Agencija AP navodi da je za promjene Ustava glasalo 485 zastupnika od 596, koliko ih je u parlamentu.

Teže nego u vrijeme Mubaraka

Navodi se i da je predsjedavajući Parlamenta Ali Abdel-Al rekao da će referendum vjerovatno biti održan prije početka maja, kad počinje odabrani muslimanski mjesec ramazan.

Te promjene, kako piše New York Times, formalno potvrđuju ono što je godinama očito mnogim Egipćanima: euforija iz 2011, kad su protesti doveli do svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka, otvorila je put i oštrijem obliku autoritarne vlasti, koji također planira vladati decenijama, a možda i doživotno.

Izvor: Agencije