Kongres SAD-a upozorio na izraelsku aneksiju Zapadne obale

Mjera je neobavezujući izraz protivljenja administraciji Donalda Trumpa i njegovoj proizraelskoj politici (Reuters)

Zastupnički dom Kongresa SAD-a u petak je usvojio rezoluciju kojom je izrazio kontinuiranu podršku dvodržavnom rješenju izraelsko-palestinskog sukoba te upozorio na mogućnost izraelske aneksije teritorije na okupiranoj Zapadnoj obali.

Mjera, koju su podržale demokrate, neobavezujući je izraz protivljenja administraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovoj proizraelskoj politici.

Američki državni sekretar Mike Pompeo u novembru je rekao da SAD jevrejska naselja više ne smatra nelegalnim prema međunarodnom pravu, što je velika promjena američke politike koja datira od 1978. godine.

Rezoluciju je podržalo 226 zastupnika, 188 je bilo protiv, a glasanje je u velikoj mjeri bilo podijeljeno po stranačkoj liniji.

Dvojica zastupnika bila su suzdržana.

“Više od 20 godina predsjednici SAD-a iz obje političke partije i izraelski premijeri podržavali su rješenje na bazi dvije države, koje uključuje osnivanje demokratske Palestine, koja bi miroljubivo koegzistirala s demokratskim Izraelom”, rekao je tokom debate demokratski zastupnik Jamie Raskin.

Rashida Tlaib protiv rezolucije

“Mirovni razgovori o Bliskom istoku favorizirali su dvodržavno rješenje i protivili su se ekspanziji naselja, koja vode do unilateralne aneksije teritorije. Svaki američki prijedlog koji ne uključuje rješenje sa dvije države ugrozit će miran rasplet konflikta”, dodao je.

Rezoluciji se protivila demokratska zastupnica Rashida Tlaib, palestinska Amerikanka, koja je rekla da SAD treba preduzeti snažniju akciju kako bi osigurao poštivanje ljudskih prava.

“Ova rezolucija ne samo da podržava nerealno i nedostižno rješenje, ono koje je Izrael onemogućio, već i ono koje legalizira nejednakost, etničku diskriminaciju i neljudske uslove života”, rekla je ona.

“Premijer Izraela Benjamin Netanyahu i stanka Likud su se borili protiv dvodržavnog rješenja. Pojačali su nezakonito oduzimanje palestinskih kuća i zatvorili više palestinske djece nego ikada ranije, a grade i dodatne zidove”, dodala je Tlaib.

Netanyaju je obećao anektirati “sva” naslja na okupiranoj Zapadnoj obali, čemu se Palestinci protive.

Izvor: Al Jazeera