Rouhani pozvao na puštanje nenaoružanih demonstranata

Iranske vlasti odbacile su tvrdnje Amnesty Internationala da je tokom protesta ubijeno najmanje 208 osoba (Reuters)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani pozvao je u srijedu na oslobađanje nenaoružanih i nedužnih ljudi koji su uhapšeni tokom protesta protiv rasta cijene goriva.

Protesti, koji su počeli 15. novembra nakon što su vlasti iznenada odlučile povisiti cijenu goriva za i do 300 posto, proširili su se na više od 100 iranskih gradova, a pretvorili su se u politički skup, tokom kojeg su mladi demonstranti i radnička klasa tražili da vjerski čelnici odstupe.

“Potrebno je iskazati religijsku i islamsku milost. Ovi nedužni ljudi, koji su protestirali zbog cijene goriva i koji nisu bili naoružani, trebaju biti pušteni na slobodu”, rekao je Rouhani u televizijskom govoru.

Iranski religijski čelnici za proteste su optužili strane neprijatelje, na čelu sa SAD-om, Izraelom i Saudijskom Arabijom, kao i protivnike u egzilu.

Bez zvaničnih podataka o žrtvama

Protesti su paralizirali naftom bogatu zemlju.

“Cilj naših neprijatelja jest da ugroze postojanje Islamske Republike potpaljivanjem pobune u Iranu. No, Americi i cionističkom režimu [Izraelu] nedostaje političke mudrosti kad je riječ o Iranu i Irancima”, rekao je Hossein Salami, zapovjednik iranske Revolucionarne garde, u televizijskom obraćanju prošle sedmice.

Teheran nije dao zvanične podatke, ali organizacija Amnesty International u ponedjeljak je objavila da je dokumentirala smrt 208 demonstranata, nazivajući proteste najkrvavijim još od Islamske revolucije 1979, nakon koje su vlast preuzeli šiitski čelnici.

Iran je odbacio tvrdnje Amnestyja.

Iranski zastupnik prošle sedmice rekao je da je tokom protesta uhapšeno približno 7.000 demonstranata, ali je državno pravosuđe odbacilo njegove tvrdnje.

Izvor: Agencije