Libijske snage oslobodile brod s turskom posadom

Haftarove snage od aprila su vodile ofanzivu protiv vlade koju podržava UN (Arhiva)

Libijske snage s istoka zemlje saopćile su danas da su pustile brod s turskim članovima posade, koji su zaplijenili tokom vikenda uslijed tenzija na istočnom Sredozemlju zbog spornog sporazuma o pomorskoj granici koji uključuje Tripoli i Ankaru, prenosi Tanjug.

Ahmed al-Mosmari, glasnogovornik samozvane Libijske nacionalne armije (LNA), rekao je da nisu pronašli oružje na brodu koji je plovio pod zastavom Grenade, a koji je prevozio brašno s Malte u egipatski obalski grad Aleksandriju, prenio je AP.

Brod je zaplijenjen jer je ušao u teritorijalne vode Libije bez prethodne dozvole, rekao je glasnogovornik.

LNA, na čelu sa zapovjednikom Khalifom Haftarom, u subotu je zaplijenila brod i prebacila ga u libijsku luku radi inspekcije.

Zapljena broda uslijedila je usred napetosti između LNA i Turske, koja, kao i UN, podržava libijsku vladu sa sjedištem u Tripoliju.

Turska bi mogla poslati trupe u Libiju

Haftarove snage od aprila su vodile ofanzivu protiv vlade koju podržava UN, pokušavajući zauzeti Tripoli.

Turska i vlada sa sjedištem u Tripoliju potpisali su prošlog mjeseca pomorske i sigurnosne sporazume, izazivajući zabrinutost nekoliko zemalja Sredozemlja.

Dogovor o sigurnosti, koji je turski parlament odobrio u subotu, omogućava Ankari da pruži vojnu obuku i opremu na zahtjev Tripolija.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da bi Turska mogla poslati trupe u Libiju ako vlada iz Tripolija formalno zatraži njihovo raspoređivanje.

Izvor: Agencije