Svemirske snage – novi ogranak američke vojske

Svemir je novo svjetsko područje za vođenje rata, poručio je Trump (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump proslavio je osnivanje službe Svemirskih snaga (Space Force), prvog novog ogranka američke vojske poslije više od 70 godina, potpisivanjem budžeta odbrambene politike za fiskalnu 2020. godinu.

AP ocjenjuje da je potpisivanjem budžeta, koji je formalno poznat pod nazivom Zakon o odobravanju nacionalne odbrane (NDAA), Trump ostvario pobjedu za jedan od svojih najviših nacionalnih sigurnosnih prioriteta, samo dva dana nakon što je Predstavnički dom Kongresa izglasao njegov opoziv, prenosi Tanjug.

“Svemir je novo svjetsko područje za vođenje rata. Mi smo predvodnici, ali ne sa dovoljnom razlikom, ali ćemo uskoro biti daleko ispred svih”, rekao je Trump na ceremoniji potpisivanja u združenoj bazi Andrews nedaleko od Washingtona.

Svemirske snage izazivaju oduševljenje na Trumpovim političkim skupovima, ali vojska tu službu sagledava trezveno, kao potvrdu potrebe da efikasnije organizira odbranu američkih interesa u svemiru, posebno satelita za navigaciju i komunikaciju.

Budućnost snaga

Taj ogranak američke vojske nije predviđen za slanje borbenih snaga u svemir.

Kako je objasnio ministar odbrane Mark Esper, oslanjanje SAD-a na sposobnosti u svemiru dramatično je poraslo, a današnji svemir je postao svojevrsno poprište za ratovanje.

On je istakao da održavanje američke dominacije u svemiru neće biti misija nove službe.

Svemir sve više postaje značajan za američku ekonomiju i svakodnevni život, pa tako na primjer Globalni sistem za pozicioniranje (GPS) pruža navigacione usluge i za vojsku i za civile.

U izvještaju Pentagona iz februara prošle godine se tvrdi da su Kina i Rusija uložile velike napore kako bi razvile tehnologije koje bi im omogućile da poremete ili unište američke ili savezničke satelite tokom krize ili sukoba.

Kada je zvanično naložio Pentagonu da započne rad na formiranju Svemirskih snaga u junu prošle godine, Trump je govorio o vojnoj svemirskoj misiji kao dijelu šire vizije dostizanja američke dominacije u svemiru.

Nova služba

Trump je izdejstvovao osnivanje Svemirskih snaga, uprkos protivljenju mnogih demokrata, ali neće direktno upravljati tom službom, kao što je slučaj sa mornaricom, vojskom i ratnom avijacijom, već će to činiti Sekretarijat ratne avijacije.

Svemirske snage su prva nova vojna služba od 1947. godine, kada se ratna avijacija izdvojila iz vojske, a osiguravat će trupe za američku Svemirsku komandu, odvojenu organizaciju osnovanu ranije ove godine kao nadzorno tijelo vojnih svemirskih operacije.

Svemirske snage će biti male u odnosu na slične službe. U početku će zapošljavati 200 ljudi, a predviđeni budžet za prvu godinu je 40 miliona dolara.

Najveća služba, vojska, broji gotovo 480.000 pripadnika, a godišnji budžet je gotovo 181 milijardu dolara.

Pentagon na svemirske operacije troši gotovo 14 milijardi godišnje, od čega najviše odlazi na budžet ratne avijacije.

Izvor: Agencije