Trump neće poslati predstavnika na saslušanje o opozivu

Kongresni istražitelji ispituju je li Trump zloupotrijebio svoju moć uvjetujući vojnu pomoć SAD-a Ukrajini pokretanjem istrage protiv sina bivšeg potpredsjednika Josepha Bidena (EPA)

Bijela kuća potvrdila je u pismu predsjedavajućeg Odbora za pravosuđe Zastupničkog doma da predsjednik Donald Trump neće poslati svog predstavnika na saslušanje o opozivu pred Odborom za pravosuđe, javlja Reuters.

Trumpov savjetnik Pat Cipollone poručio je u pismu demokratu Jerroldu Nadleru kako se od Trumpovog tima “ne može očekivati ​​da učestvuje u raspravi dok svjedoci još nisu imenovani i dok je nejasno hoće li Odbor za pravosuđe omogućiti predsjedniku pošten postupak kroz dodatnog saslušanja”.

Članovi Odbora za pravosuđe iz redova demokrata nisu zasad komentirali odbijanje Bijele kuće da učestvuje u raspravi, što bi bio prvi slučaj direktnog učešća Trumpovih ljudi u procesu opoziva, čije će se prvo ročište održati u srijedu, prenosi Hina.

Kongresni istražitelji ispituju je li Trump zloupotrijebio svoju moć uvjetujući vojnu pomoć SAD-a Ukrajini pokretanjem istrage protiv sina bivšeg potpredsjednika Josepha Bidena, koji bi mogao biti Trumpov protivkandidat na predsjedničkim izborima 2020. godine, kao i istrage o navodnom ukrajinskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016.

Nekoliko postupaka

Prvi u nizu pravosudnih postupaka bit će saslušanje pravnih stručnjaka, što je u skladu s postupkom opoziva predsjednika utvrđenim američkim Ustavom. Ročišta pred odborom, koji je odgovoran za podizanje bilo kakvih formalnih optužbi protiv Trumpa, glavni su korak prema mogućim optužbama.

Predsjednica Zastupničkog doma, demokratkinja Nancy Pelosi, koja će donijeti konačnu odluku o podizanju optužbe, još se nije izjasnila treba li Trumpa opozvati, ali u prošlosedmičnom pismu pristašama poručila je kako predsjednik treba snositi odgovornost za svoje postupke.

S druge strane, Trump i republikanci negiraju njegovu umiješanost u bilo kakve protivzakonitosti, a istragu nazivaju “lovom na vještice”.

Nadler je odredio i drugo ročište u petak na kojem bi Trump odgovorio hoće li on ili njegov advokat učestvovati u daljnjim postupcima koji se očekuju sljedeće sedmice radi ispitivanja dokaza protiv njega.

U pismu upućenom Nadleru savjetnik Cipollone također je naveo da će Bijela kuća do petka odgovoriti hoće li poslati pravnog zastupnika na drugo ročište.

Službeni izvještaj

Tri kongresna odbora – za obavještajne poslove, vanjske poslove i nadzor – trebala bi ove sedmice objaviti službeni izvještaj o prikupljenim dokazima, nakon što se zastupnici u utorak vrate s odmora zbog Dana zahvalnosti.

Članovi Odbora za obavještajne poslove pregledat će izvještaj u ponedjeljak navečer, a sva tri odbora razmotrit će ga i o njemu glasati u utorak, prije nego što ga proslijede Odboru za pravosuđe.

Odbor za pravosuđe u iduće će dvije sedmice glasati hoće li Zastupničkom domu uputiti službeni prijedlog Trumpovog opoziva, o čemu će se onda izjasniti i cijeli Zastupnički dom. Demokrati planiraju to završiti prije Božića.

Ako prijedlog za opozivom bude usvojen u donjem domu Kongresa, to još ne znači da će Trump biti smijenjen s dužnosti američkog predsjednika jer tu odluku treba podržati i Senat dvotrećinskom većinom, što je malo vjerovatno jer u Senatu većinu imaju republikanci.

Izvor: Agencije


Povezane

Svjedočenja u američkom Kongresu koja bi mogla dovesti do pokretanja procedure za smjenu Donalda Trumpa, dodatno su podijelila američke birače – nepunu godinu uoči predsjedničkih izbora. Analitičari navode da je teško očekivati da bi se Senat, u kojem većinu imaju republikanci, mogao okrenuti protiv Trumpa. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO