Putin potpisao zakon o novinarima kao stranim agentima

Potez Vladimira Putina mnogi u Rusiji kritiziraju, nazivajući ga još većim ograničavanjem slobode izražavanja (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u ponedjeljak prijedlog zakona kojim se Vladi daje pravo da blogere, novinare i korisnike društvenih mreža označi kao strane agente.

Prijedlog zakona, koji je Duma (Donji dom ruskog Parlamenta) nedavno gotovo jednoglasno odobrila, proširuje postojeći zakon koji uključuje medije koji se finansiraju iz stranih izvora prihoda.

Taj zakon je usvojen 2017. godine, kao odgovor na odluku Ministarstva pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država da rusku državnu RT televiziju označi stranim agentom, prenosi Anadolija.

‘Ograničenje slobode izražavanja’

Novi zakon može se odnositi na sve koji distribuiraju sadržaj proizveden u medijima i dobijaju sredstva iz inostranstva da budu označeni kao strani agenti.

Taj potez mnogi u Rusiji kritiziraju zbog još većeg ograničavanja slobode izražavanja i dopuštanja vlasti da obuzda neistomišljenike.

U izvještaju organizacije Human Rights Watch (HRW) objavljenom ranije navedeno je da ruske vlasti guše slobodu govora.

Stavovi koji se ne podudaraju s onim zvanične Moskve često se smatraju “ekstremističkim” i cenzuriraju, a sve je više onih koji zbog iznošenja mišljenja na internetu završavaju u zatvoru, navela je ta organizacija.

Izvor: Agencije


Povezane

U izvještaju organizacije Human Rights Watch navodi se da ruske vlasti guše slobodu govora. Stavovi koji se ne podudaraju sa onim zvanične Moskve često se smatraju “ekstremističkim” i cenzurišu, a sve je više i onih koji zbog iznošenja mišljenja na internetu završavaju u zatvoru.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO