Netanyahu će pred sud ako ne dobije imunitet

Benjamin Netanyahu je odluku da se protiv njega pokrene sudski postupak ocijenio kao pokušaj udara na premijera Izraela (Reuters)
Benjamin Netanyahu je odluku da se protiv njega pokrene sudski postupak ocijenio kao pokušaj udara na premijera Izraela (Reuters)

Izraelski državni tužilac Avichai Mandelblit je predsjedniku izraelskog parlamenta Yuli-Yoelu Edelsteinu uputio optužnicu protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua.

Radi se o optužnici protiv premijera Netanyahua o ukupno tri korupcijska slučaja, prenijela je Anadolija.

U optužnici se navodi da će Netanyahuu, ukoliko ne dobije imunitet parlamenta, biti suđeno na sudu u Istočnom Jerusalemu.

Netanyahu mora u roku od 30 dana podnijeti zahtjev Parlamentu za dodjelu imuniteta.

Procjenjuje se da bi cijeli proces mogao potrajati dugo, jer u zemlji još nije formirana koalicija, a postoji i mogućnost održavanja prijevremenih izbora.

Tri odvojena slučaj

Čak nije moguće formirati ni komisiju za unutrašnja pitanja, koja bi razmatrala pitanje dodjele imuniteta Netanyahuu, a da bi bila formirana takva komisija potrebno je da se prethodno formira državna vlada.

Glavni izraelski tužilac je 21. novembra donio odluku o pokretanju sudskog postupka protiv Netanyahua, pod optužbom za primanje mita, korupciju i zloupotrebu položaja.

Protiv Netanyahua će se voditi tri odvojena slučaja.

U prvom slučaju radi se optužbama za korupciju unutar telekomunikacijskog sektora.

Netanyahu je navodno omogućio finansijske povlastice u vrijednosti od 276 miliona dolara medijskoj kompaniji Bezeq, u zamjenu za objavljivanje vijesti u korist njegove porodice na web-portalu Walla News.

Mito, korupcija, zloupotrebu položaja

U drugom slučaju Netanyahu se tereti da je u periodu od 2007. do 2016. godine primio “poklone” od poduzenika u vrijednosti od 383.000 dolara, a radi se o cigarama, nakitu, šampanjcu i avionskim kartama.

U trećem slučaju Netanyahu se tereti za uzimanje mita, korupciju i zloupotrebu položaja.

Netanyahu je odluku glavnog tužioca te zemlje da se protiv njega pokrene sudski postupak ocijenio kao pokušaj udara na premijera Izraela.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO