Begum: Silovanje je glavna strategija u progonu Rohinja

Seksualno nasilje koje je činila mijanmarska vojska protiv Rohinja ključno je u slučaju pokrenutom protiv Mijanmara (EPA)

Thaslima Begum, novinarka i aktivistica za ljudska prava, piše da se Aung San Suu Kyi, de facto čelnica Mijanmara, treba pozabaviti glavnom taktikom vojske: silovanjem, kada se pojavi na sudu da brani svoju zemlju od optužbe za genocid.

U tekstu u listu Independent, Begum kaže kako je u posljednjih nekoliko godina izvještavanja o Rohinja krizi srela stotine žena iz ovog naroda koje su bile žrtva sistematskog silovanja, za koje kaže da nije nusprodukt sukoba u Mijanmaru, nego glavna strategija čiji je cilj progonstvo Rohinja.

Autorica je ispričala priču o Amini, majci dvomjesečnog djeteta u vrijeme napada, kojoj su burmanski vojnici upali u kuću, naoružani pištoljima i mačetama. Amininog supruga ubili su metkom u glavu.

Mučna sjećanja o užasnom iskustvu

Kada je njen dvomjesečni sin počeo plakati, jedan od vojnika ga je povukao i razbio mu glavu od zid. Vojnici nisu imali milosti prema majci, koja je jecala za djetetom.  Dvojica su je držala na zemlji dok ju je treći silovao. Kada je počela vrištati, skoro su je udavili.

“Kada su mi okrenuli glavu na stranu, vidjela sam beživotno tijelo svog sina kako leži na zemlji”, kazala je. Uspjela je pobjeći uz pomoć komšija, nakon što su vojnici zapalili njen dom.

Autorica je upoznala Aminu u septembru 2017. godine, kada je stigla u Bangladeš. Begum kaže da su žrtve silovanja bile svih uzrasta, od učenica do baka, i da je svaka od njih nosila gotovo slična i mučna sjećanja o užasnom iskustvu koje su pretrpjeli od burmanske vojske: o prisiljavanju da se skinu gole, stajanju u kolibama poput stoke, biranju žrtava koje su odvođene pod prijetnjom oružja i silovane; pronalasku osakaćenih tijela svojih majki, sestara i prijatelja koja su plutali u blatnjavim provalijama.

Potrebna je velika hrabrost da se govori o onome što je nezamislivo, kazala je. Među žrtvama je i osmogodišnja Maryam, koja je ispričala kako je odvedena u učionicu, gdje ju je silovala grupa vojnika. Begum nije mogla izdržati da ne zaplače. Bila je užasnuta onim što je čula od djevojčice Maryam. Prije nego što je otišla, Maryamina majka je rekla: “Ne treba nam sažaljenje… Želimo pravdu.”

Budući da je silovanje bilo ključni element u mijanmarskom progonu Rohinja, smatra autorica, mora se staviti u središte slučaja. Ako to bude tako, bit će to prvi put da se silovanje procesuira kao genocid na Međunarodnom krivičnom sudu. To uključuje mogućnost poboljšanja međunarodnog prava za žene i jačanje pravde i odgovornosti u budućim slučajevima silovanja u ratnim vremenima, navodi autorica.

‘Već dugo nevidljivi ratni zločin’

Dodaje da je, iako je to uobičajeno, silovanje već dugo nevidljivi ratni zločin. Čini se da rodno uvjetovano nasilje izbjegava sankcije, jer se još uvijek smatra privatnim zločinom koji su počinili pojedinci, a ne kao javni zločin koji su počinili državni agenti. Ako se ​​ljudska prava žena moraju poštivati u ratu i miru, onda se moraju odbaciti te zamišljene granice između javnog i privatnog.

Autorica je zaključila tekst riječima da je seksualno nasilje koje je činila mijanmarska vojska protiv Rohinja osnovna stvar u slučaju podignutom protiv Mijanmara, a Međunarodni krivični sud mora poduzeti sve što je potrebno kako bi osigurao da se ti zločini pravilno istraže. Sve drugo će voditi neuspjehu u ostvarivanju pravde i narušavanju autoriteta suda, stoga sud sada ima priliku to promijeniti.

Izvor: Agencije