Suu Kyi stigla u Holandiju zbog tužbe za genocid na ICJ-u

Ured Aung San Suu Kyi potvrdio je da će ona učestvovati u saslušanju i voditi mijanmarski tim (Reuters)

Liderka Mijanmara Aung San Suu Kyi stigla je u Holandiju, gdje će se pojaviti pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u utorak u Hagu, u slučaju optužbi za genocid u Mijanmaru.

Civilna liderka ove zemlje, koja je dobila Nobelovu nagradu za mir za borbu protiv vojne diktature, stigla je u Amsterdam u nedjelju, zajedno s Wouterom Jurgenskom, holandskim ambasadorom u Mijanmaru, gdje su je pozdravile mnoge pristalice.

Očekuje se da će u Amsterdamu biti održano nekoliko protesta za i protiv Suu Kyi.

UN: Radi se o genocidnoj namjeri

Slučaj na ICJ-u prvi je međunarodni pravni pokušaj da se Mijanmaru sudi zbog optužbi za masovna ubistva pripadnika muslimanske manjine Rohinja.

Ovo se dešava nakon što je Gambija 11. novembra podnijela aplikaciju na ICJ-u, optužujući Mijanmar da je prekršio Konvenciju o genocidu iz 1948. godine.

Ured Suu Kyi potvrdio je prošlog mjeseca da će ona učestvovati u saslušanju i voditi mijanmarski tim kako bi “branila nacionalne interese”.

Više od 700.000 Rohinja pobjeglo je u susjedni Bangladeš nakon obračuna vojske 2017. godine, a Ujedinjeni narodi su utvrdili da se radi o “genocidnoj namjeri”.

Reed Brody, povjerenik u Međunarodnoj komisiji pravnika, koji je bio jedan od glavnih aktera u procesuiranju predsjednika Čada Hissena Habre, rekao je za Al Jazeeru: “Potpuno je bez presedana da visoki politički zvaničnik kao što je Aung San Suu Kyi preuzme glavnu ulogu u pravnom slučaju na ICJ-u.”

“Pravno bi moglo biti kontraproduktivno za Suu Kyi da preuzme takvu ulogu, jer se čini da politizira slučaj. ICJ se drži tradicije i diplomatskih protokola i sumnjam da će sudije biti impresionirane grupama iz Mijanmara koje dolaze da podrže vladu.”

Gambija traži ‘privremene mjere’

Tokom trodnevnog saslušanja, pravni tim Gambije će tražiti od ICJ-a “privremene mjere” da zaštite Rohinje prije početka slučaja.

Tim iz Gambije tvrdi da su napadi na Rohinje “genocidnog karaktera, jer se njima namjerava uništiti grupa Rohinja u cjelosti ili djelimično”.

Međutim, za razliku od Međunarodnog krivičnog suda (ICC) ili domaćih sudova, na ICJ-u pojedinci ne mogu nikoga tužiti, niti se pojedincima može suditi.

Tu se određuje da li je država prekršila zakon.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO