Demokrate objavile optužnicu protiv Trumpa

Predsjednik Odbora za pravosuđe Zastupničkog doma Jerrold Nadler rekao je novinarima da je Trump ugrozio Ustav SAD-a, naštetio integritetu predsjedničkih izbora 2020. i ugrozio nacionalnu sigurnost (EPA)
Predsjednik Odbora za pravosuđe Zastupničkog doma Jerrold Nadler rekao je novinarima da je Trump ugrozio Ustav SAD-a, naštetio integritetu predsjedničkih izbora 2020. i ugrozio nacionalnu sigurnost (EPA)

Demokrati su u utorak objavili formalne optužbe protiv predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa tereteći ga za zloupotrebu ovlasti i opstruiranje Kongresa, na osnovu čega traže njegov opoziv, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Zastupnički dom američkog Kongresa trebao bi o optužbama glasati u punom sastavu sljedeće sedmice.

Taj Dom, u kojem većinu imaju demokrati, gotovo će sigurno glasati da republikanski predsjednik bude opozvan, čime će biti otvoren put za suđenje u Senatu, koji kontroliraju republikanci, a ono će vjerovatno početi u januaru.

Predsjednik Odbora za pravosuđe Zastupničkog doma Jerrold Nadler rekao je novinarima da je Trump ugrozio Ustav SAD-a, naštetio integritetu predsjedničkih izbora 2020. i ugrozio nacionalnu sigurnost.

“Niko, čak niti predsjednik, nije iznad zakona”, rekao je.

Uskraćivanje pomoći Ukrajini

Demokrati su 24. septembra pokrenuli istragu o optužbama da je Trump vršio pritisak na Ukrajinu da pokrene istragu o njegovom demokratskom političkom suparniku, bivšem potpredsjedniku SAD-a Joeu Bidenu, na izborima 2020.

Demokrati ga optužuju da je zloupotrijebio ovlasti uskrativši vojnu pomoć Ukrajini te nudeći mogući sastanak u Bijeloj kući kao protivuslugu ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da objavi da pokreće istragu protiv Bidena.

Republikanci optužuju demokrate da žele dovesti u pitanje rezultate izbora 2016. “lovom na vještice” protiv Trumpa, koji odbacuje sve optužbe.

Trump u Senatu najvjerovatnije neće biti proglašen krivim jer taj dom kontrolira njegova stranka.

Trump: ‘Komično je sve to’

Ubrzo je stigla i Trumpova reakcija, koji je kao “komične” ocijenio optužbe koje mu demokrate stavljaju na teret u proceduri opoziva.

“Jerry Nadler rekao je da sam vršio pritisak na Ukrajinu sa svrhom uplitanja u izbore 2020. Komično je sve to i on zna da to nije istina”, napisao je Trump na Twitteru.

Još je jednom ponovio da je riječ o “lovu na vještice”.

“Predsjednik će se baviti ovim lažnim optužbama u Senatu i očekuje da će biti potpuno oslobođen krivice zato što nije učinio ništa loše”, navela je Stephanie Grisham, glasnogovornica Bijele kuće.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO