UN: Tokom antivladinih protesta u Iraku najmanje 254 mrtvih

Najmanje 16 osoba izgubilo je život zbog suzavca koji su na protestima upotrijebile snage sigurnosti (EPA)

Najmanje 254 osobe poginule su, a hiljade demonstranata povrijeđene tokom antivladinih protesta u Iraku, koji su počeli 1. oktobra ove godine, podaci su Misije Ujedinjenih naroda u toj državi.

U izvještaju UN-a pod nazivom “Irački protesti od 25. oktobra do 4. novembra” navodi se da je u drugom valu protesta, koji su počeli u Bagdadu te centralnim i južnim dijelovima zemlje, život izgubilo najmanje 97 demonstranata, kao i da su hiljade njih povrijeđene, prenijela je Anadolija.

Drugi val protesta počeo je 25. oktobra, a iz UN-a navode da je u tom periodu zabilježen znatan broj kršenja ljudskih prava tokom intervencija na protestima.

Najmanje 16 osoba izgubilo je život zbog suzavca koji su na protestima upotrijebile snage sigurnosti.

‘Suzavac protiv nenaoružanih demonstranata’

“Ne postoji nikakvo opravdanje za to što snage sigurnosti koriste suzavac protiv nenaoružanih demonstranata”, navodi se u izjavi šefice UN-ovog Ureda za zaštitu ljudskih prava Danielle Bell.

UN je ranije objavio izvještaj “Irački protesti od 1. do 9. oktobra”, a tamo je navedeno da je u tom periodu poginulo najmanje 157 demonstranata, a povrijeđeno 5.494, iz čega se može zaključiti da su tokom antivladinih protesta širom Iraka dosad poginule najmanje 254 osobe.

Visoka stopa nezaposlenosti, korupcija i sve teža sigurnosna i ekonomska situacija povod su za antivladine proteste u Iraku.

Izvor: Agencije