Izvinjenje ‘TikToka’ zbog uklanjanja videa tinejdžerke o Ujgurima

Feroza Aziz je rekla da joj je aplikacija zabranila da postavlja sadržaj mjesec dana te da je njen video uklonjen (Printscreen)

Aplikacija “TikTok”, u vlasništvu Kine, priznala je da je nakratko uklonila viralni video kojim se osuđuje obračun Pekinga s muslimanskom manjinom Ujgurima i izvinila se američkoj tinejdžerki koja je postavila snimak.

U objavi za sada viđenoj 1,6 miliona puta, Feroza Aziz počinje pričati o uvijanju trepavica u snimku koji izgledao kao uputa za šminkanje.

Međutim, ona brzo mijenja temu i priča o masovnom zatvaranju Ujgura u Kini.

Aziz je rekla da joj je aplikacija zabranila da postavlja sadržaj mjesec dana te da je njen video uklonjen, prenosi AFP.

Međutim, “TikTok”, koji je ranije optužen da cenzurira sadržaj koji se Pekingu ne sviđa, saopćio je da je nije blokirao te da su njena videa još dostupna.

Međutim, u srijedu je kompanija priznala da je privremeno uklonila sadržaj, zbog “ljudske greške u moderiranju”.

Milion Ujgura u kampovima

Navodi se da je video vraćen poslije 50 minuta, nakon što je “stariji član našeg moderatorskog tima uočio grešku i odmah je ispravio”.

“Važno je naglasiti da ništa u našim pravilima ne sprečava sadržaj kao što je ovaj video i on nije trebao biti uklonjen. Želimo se izviniti zbog greške na našoj strani.”

Grupe za ljudska prava tvrde da se više od milion Ujgura i drugih muslimanskih manjiina nalazi u kampovima širom provincije Xinjiang.

Nakon što je negirala postojanje kampova, Kina ih sada opisuje kao škole, gdje se, kroz obrazovanje i treninge za posao, sprečava “islamski ekstremizam” i nasilje.

“TikTok” je saopćio da je odblokirao i raniji sadržaj Feroze Aziz, koji je bio zabranjen zbog videa u kojem se prikazuje nekadašnji čelnik mreže Al-Kaida Osama bin Laden, čime je prekršila pravilo o prikazivanju scena povezanih s terorističkim organizacijama “iako se radi o satiri”.

Izvor: Agencije