Netanyahu optužnicu za korupciju nazvao ‘državnim udarom’

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nazvao je podizanje optužnice protiv njega za korupciju “državnim udarom” obećavši da “neće odustati”.

Nešto ranije tokom večeri glavni državni odvjetnik Avichai Mandelbit rekao je da podiže optužnicu protiv najdugovječnijeg premijera u izraelskoj historiji za korupciju, prevaru i zloupotrebu povjerenja u tri odvojena predmeta.

“Ovo je pokušaj državnog udara uperen protiv premijera”, rekao je Netanyahu, prvi predsjednik izraelske vlade optužen za vrijeme obavljanja dužnosti, pozivajući da se “istraže istražitelji” koji su vodili istragu protiv njega, piše AFP, prenosi Hina.

Optužen u tri predmeta

Na konferenciji za medije u Jerusalemu osvetoljubivim je tonom osudio “lažne optužbe motivirane političkim razlozima” kojima ga se želi “srušiti”. Ali, upozorio je da nije spreman odustati.

U glavnom predmetu Netanyahu je optužen da je pogodovao vlasniku telekom kompanije u zamjenu za pozitivno izvještavanje jednog medija u sastavu grupacije.

U druga dva predmeta optužen je da je od milijardera primao skupocjene darove i da je sebi htio osigurati povoljne napise u najvećem dnevnom listu u zemlji.

Netanyahu (70) je i dalje na premijerskoj dužnosti jer njegov protivnik, centrist Benny Gantz nije uspio sastaviti koalicijsku vladu nakon septembarskih izbora.

Izvor: Al Jazeera i agencije