Rouhani: Novac od poskupljenja goriva na računima siromašnih građana

"Jeftino gorivo u Iranu dovelo i do sve većeg krijumčarenja u susjedne zemlje", rekao je Rouhani (EPA)

Predsjednik Irana Hassan Rouhani izjavio je da će na račune siromašnih građana te zemlje biti uplaćivan novac od povećanih cijena goriva koje su od petka bile povod za masovne proteste u iranskim gradovima, javlja agencija Anadolija.

Nakon sjednice vlade, Rouhani je u Teheranu rekao da je poskupljenje cijena uvedeno zarad pomoći ljudima sa malim primanjima, a da se vlada zbog ekonomskih problema nije odlučivala povećavati poreze.

“Suočeni smo s ograničenom prodajom goriva. U 2011. godini smo imali zaradu od goriva od 110 milijardi dolara, ali uvjeti su danas znatno drugačiji“, kazao je Rouhani.

Krijumčarenje jeftinog iranskog goriva

Ističući kako je jeftino gorivo u Iranu dovelo i do sve većeg krijumčarenja u susjedne zemlje.

“Stvarni profiteri od jeftinog benzina su krijumčari. Realna cijena litre benzina je 6.000 rijala (0.12 eura) a mi ga i dalje prodajemo za 1.500 rijala (0,3 eura)“, kazao je Rouhani.

Rouhani je komentirao i aktuelne proteste u Iranu i poručio da narod ima pravo da prigovori na neke odluke vlasti, ali da to nikako ne smije biti poistovjećeno sa anarhijom.

„Ne smijemo dozvoliti da sigurnost društva bude ugrožena“, poručio je Rouhani.

Protesti u Iranu počeli su u petak nakon što je iranska naftna kompanija saopćila da će vlada Irana i dalje davati subvencije na 60 litara benzina mjesečno po vozilu,  ali da će s novim poskupljenjem cijena lita benzina iznositi 13 centi, što će i dalje biti najjeftinije gorivo na svijetu.

Vjerski lider ajatolah Ali Hamnei podržao je vladinu odluku o poskupljenju goriva i pozvao iranske snage sigurnosti da očuvaju red na ulicama. On tvrdi da proteste podržavaju antiiranski i antirevolucionarni elementi izvan Irana.

U kampusu Univerziteta u Teheranu okupili su se studenti, ali policija im nije dozvolila da izađu na ulice i protestiraju.

Novinska agencija Fars javlja da je tokom protesta zapaljeno više od 100 banaka i 50 trgovina, a da je policija privela blizu hiljadu demonstranata. U neredima na ulicama i sukobima između policije i demonstranata je stradalo više osoba.

Izvor: Agencije