Glavni iranski tužilac: Protesti organizirani u inostranstvu

Najmasovniji protesti su održani u Ahvazu, Khorramshahru, Birjandu, Mashhadu, Gecsaranu, Sirjanu, Bandar Abbasu, Isfahanu i Shirazu (EPA)

Glavni državni tužilac Irana Muhammed Jafer Muntazeri izjavio je da su aktuelni protesti zbog poskupljenja goriva organizirani u inostranstvu te je najavio žestok odgovorima svima koji pokušaju ugroziti javni red u Iranu.

U Iranu su u više gradova eskalirali protesti zbog poskupljenja benzina, a u neredima je život izgubila najmanje jedna osoba. Protesti su održani i u Teheranu, prenosi Anadolija.

Državni tužilac Muntazeri je u obraćanju na državnoj televiziji kazao kako su protesti organizirani izvan Irana i to s ciljem rušenja poretka i javnog reda u toj zemlji.

“Narod ne stoji iza ovoga, već neki krugovi koriste virtuelne poligone za provociranje naroda. Upozoravam te huškaše iz inostranstva, te aktivnosti će biti tretirane kao krivično djelo, a snage sigurnosti i sudovi će žestoko odgovoriti”, poručio je Muntazeri.

Poskupljenje goriva

Najmasovniji protesti su održani u gradovima Ahvazu, Khorramshahru, Birjandu, Mashhadu, Gecsaranu, Sirjanu, Bandar Abbasu, Isfahanu i Shirazu.

U Isfahanu je zapaljena i benzinska pumpa, a iračke snage sigurnosti provode pojačane mjere sigurnosti, posebno na benzinskim pumpama.

U Mashhadu je došlo i do sukoba između policije i demonstranata, a jedna osoba je poginula u neredima u Sirjanu.

Ranije je Iranska naftna kompanija saopćila da će vlada Irana i dalje davati subvencije na 60 litara benzina mjesečno po vozilu, ali da je litar tog goriva poskupio sa 1.000 na 1.500 rijala (sa 0,09 na 0,13 dolara). Svaki litar više od mjesečne subvencionirane kvote od 60 litara Iranci će plaćati 3.000 rijala (0,26 dolara).

Predsjednik Irana Hasan Rouhani izjavio je da je nakon četiri godine došlo do prvog poskupljenja goriva u toj zemlji i da je to vlast uradila u interesu naroda i kako bi od povećanja prihoda pomogla ljudima sa nižim primanjima.

Izvor: Agencije