WSJ: Istraga o povezanosti Trumpovog advokata sa ukrajinskim projektima

Giuliani je negirao učešće u energetskoj kompaniji i projektu naftovoda i rekao da nema naznaka da tužioci razmatraju taj slučaj (EPA)

Federalni tužioci u New Yorku istražuju povezanost ličnog advokata američkog predsjednika Donalda Trumpa Rudyja Giulianija s ukrajinskim energetskim projektima, kao i da li je on prekršio savezne zakone o lobiranju, što on negira, javio je The Wall Street Journal pozivajući se na izvore.

Bloomberg je, citirajući troje neimenovanih američkih zvaničnika, ranije izvijestio da federalni tužioci na Manhattanu istražuju Giulianijevo finansijsko poslovanje koje bi moglo uključivati potencijalno kršenje finansiranja kampanje i neprijavljivanje kao stranog agenta.

Ni Giuliani, ni advokat koji ga zastupa nisu komentirali ove navode.

Glasnogovornik američkog tužioca Geoffrey Berman na Manhattanu također je odbio da komentira, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Kompanija i planovi

Citirajući izvore, The Wall Street Journal je napisao da su dvojica Giulianijevih saradnika, Lev Parnas i Igor Fruman, predstavili novu kompaniju i planove za cjevovod Poljska – Ukrajina, koji prenosi američki prirodni gas, ukrajinskim zvaničnicima i energetskim rukovodiocima početkom ove godine, i rekli da projekat ima podršku Bijele kuće.

Parnas i Fruman su također ukrajinskim zvaničnicima rekli da je Giuliani partner u ovom poslovnom poduhvatu, naftnom projektu njihove kompanije Global Energy Producers, navodi list.

Giuliani je negirao učešće u energetskoj kompaniji i projektu naftovoda i rekao da nema naznaka da tužitelji razmatraju taj slučaj.

“Nemam lični interes ni za kakav posao u Ukrajini, uključujući i taj posao”, rekao je Giuliani.

Izvor: Agencije