Uz porast cijena goriva, uvedene nove restrikcije u Iranu

Među sankcionisanim će biti veći broj iranskih zvaničnika i entiteta, najavio je Elliot Abrams (EPA)

Iran je uveo restrikcije i rast cijene goriva, a visoki dužnosnik istaknuo je kako će se prihodi od tog poteza koristiti za subvencioniranje osamnaest milijuna obitelji, prenosi iranska državna televizija.

Iran, jedna od zemalja s najnižom cijenom goriva zbog velikih subvencija i pada vrijednosti valute, bori se s raširenim krijumčarenjem energenata u susjedne države, javlja Hina pozivajući se na Reuters.

Iranska državna televizija objavila je kako će se cijena litre benzina povećati na 15.000 riala (33 eurocenta) s 10.000 tisuća riala (22 eurocenta), a mjesečno ograničenje za privatna vozila postavljeno je na 60 litara. Dodatna kupnja koštat će 30.000 riala (66 eurocenti) po litri. 

Mohammad Bagher Nobakht, čelnik državne Organizacije za planiranje i proračun, otkrio je za tu televiziju da će prihodi od rasta cijena biti iskorišteni za subvencioniranje osamnaest milijuna obitelji, odnosno šezdeset milijuna ljudi. 

Usprkos velikim rezervama nafte, Iran se godinama bori da zadovolji domaće potrebe za gorivom zbog nedostatka kapaciteta za njegovu preradu i međunarodnih sankcija koje su ograničile dostupnost rezervnih dijelova za održavanje postrojenja. 

Rast cijena nafte na svjetskim tržištima

U međuvremenu je objavljeno kako su cijene nafte na međunarodnim tržištima porasle prema 63 dolara poslije objavljenih podataka Američkog instituta za naftu (API) koji su neočekivano pokazali pad zaliha nafte u SAD-u, javlja Anadolija.

Osim toga, na rast cijena nafte su utjecale i procjene o mogućoj nižoj proizvodnji u Americi.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla na 62,95 dolara, što je 58 centi u odnosu na prethodno zatvaranje.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo za 57,55 dolara, što je 43 centa viša cijena.

Trgovci su posebno pažljivo iščekivali izvještaj Američkog instituta za naftu (API), koji je pokazao pad zaliha u SAD-u za 541.000 barela. Analitičari su pak očekivali da će doći do rasta od 1,6 milijuna barela.

Izvor: Agencije