SAD priznao Jeanine Anez kao privremenu predsjednicu Bolivije

Sjedinjene Američke Države su priznale Jeanine Anez za privremenu predsjednicu Bolivije, nakon što je bivši lider Evo Morales podnio ostavku, iako on sam tvrdi kako je i dalje formalno šef države, pošto Parlament još nije prihvatio njegovu ostavku.

“Sjedinjene Američke Države pozdravljaju odluku bolivijske senatorice Jeanine Anez da preuzme privremeno predsjedništvo, kako bi vodila svoj narod tokom ove demokratske tranzicije”, saopćio je američki državni sekretar Mike Pompeo, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“S nestrpljenjem očekujemo saradnju s Organizacijom američkih država, ustavnim institucijama Bolivije i s bolivijskim narodom dok se oni pripremaju za održavanje slobodnih, pravednih i što skorijih izbora. Pozivamo sve strane da zaštite demokratiju tokom nadolazećih sedmica te da se suzdržavaju od nasilja nad sagrađanima i njihovom imovinom.”

Do sada nepoznata Anez je 52-godišnja senatorica sa desnice, koja se predsjednicom proglasila i funkciju preuzela u utorak.

‘Politička i ekonomska zavjera’

Morales, u egzilu u Meksiku, to je proglasio “državnim udarom” i objavio kako je i dalje lider Bolivije, jer Parlament nije prihvatio njegovu ostavku, prenosi agencija dpa.

“Parlament treba odbaciti ili prihvatiti moju ostavku”, rekao je on za dnevne novine El Pais, dodavši kako je službeno na funkciji “sve dok se to ne dogodi”.

“Takozvano samoproglašenje Anez je neustavno. Imenovanje te žene potvrđuje kako je riječ o puču.”

Morales je osudio američko “priznanje” Anez, a na Twitteru je govorio o “političkoj i ekonomskoj zavjeri koja dolazi iz SAD-a”.

Napisao je i kako je zastupnicima njegove stranke, koja još uvijek drži većinu, zabranjen ulazak u to tijelo.

Anez je obećala izbore “što je prije moguće”, prije 22. januara 2020. godine, a u srijedu je počela s imenovanjem 11 ministara u svojoj vladi.

Njeno imenovanje podržao je bolivijski Ustavni sud.

Izvor: Al Jazeera i agencije