Bolivija

Nakon godine u egzilu, bivši predsjednik Bolivije Evo Morales vratio se u zemlju. Morales je napustio Boliviju u novembru prošle godine, nakon nasilnih protesta i optužbi za izbornu prevaru. Novi predsjednik je obećao obnovu Bolivije. Ali njegovi kritičari strahuju da će biti pod utjecajem Eva Moralesa.

Luis Arce danas će i službeno postati predsjednik Bolivije. On je 19. oktobra, u prvom krugu predsjedničkih izbora, osvojio više od 50 posto glasova. Međutim, ovaj ljevičarski kandidat morat će se suočiti s velikim izazovom, a to je pokretanje posrnule ekonomije. 

U Boliviji je u toku prebrojavanje glasačkih listića predsjedničkih izbora. Prema neslužbenim podacima, pobjednik je socijalista, Luis Arce. Riječ je o kandidatu stranke bivšeg predsednika Eva Moralesa, koji je prošle godine bio prisiljen da napusti državu. 

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je na rast broja novozaraženih korona virusom u Kolumbiji i Argentini. Dok je Latinska Amerika epidemiju u početku držala pod kontrolom, sada se taj dio svijeta zbog ekonomskih gubitaka suočava sa protestima i političkom krizom.   

Bolivijska vlada pozvala je vojsku da intervenira nakon što su na ulicama organizovani protesti. Demonstranti se bune zbog ponovnog odgađanja izbora. Pristalice bivšeg predsjednika Eve Moralesa u znak protesta blokirali su ceste širom države.