Rouhani tvrdi da SAD pojačava sukobe na Bliskom istoku

Rouhani: 'Danas svi, i u našoj regiji i u muslimanskom svijetu, ne uočavaju ništa drugo osim arogancije kod SAD-a' (EPA)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je u četvrtak da Sjedinjene Američke Države pojačavaju napetosti i sukobe na Bliskom istoku, prenosi agencija Fena pozivajući se na iransku novinsku agenciju IRNA.

Rouhani je dao te komentare u uvodnom govoru na Konferenciji islamskog jedinstva otvorenoj u iranskoj prijestonici Teheranu, uz učešće 350 osoba iz svjetske elite iz 93 države.

“Danas svi, i u našoj regiji i u muslimanskom svijetu, ne uočavaju ništa drugo osim arogancije kod SAD-a, ništa drugo osim izazivanja napetosti, masakra, krvoprolića i sukoba”, kazao je.

Govoreći o temi Konferencije islamskog jedinstva, kazao je da će biti usmjerena na pitanje Palestine i svetog grada Jerusalema, koji su ključne teme islamskog svijeta.

Elite i akademska zajednica neće dopustiti da se pitanje Palestine zanemari, istakao je, prenosi IRNA.

Poziv na regionalno jedinstvo

Kako javlja agencija Xinhua, također je naveo da regionalne probleme treba riješiti saradnjom država regije i da transregionalne države ne mogu riješiti probleme na Bliskom istoku: “One (države van regije) više su izvor problema.”

“Poslao sam pisma svim čelnicima u regiji proteklih sedmica i pozvao ih da odbace razlike i neprijateljstva”, dodao je iranski čelnik, kazavši da je njegova država prijatelj Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu, Bahreinu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i drugim narodima regije, prenosi Xinhua.

Fokus trodnevne 33. međunarodne konferencije islamskog jedinstva u Teheranu bit će na jedinstvu muslimana u odbrani džamije Al-Aqsa u Jerusalemu, koja je jedno od najsvetijih mjesta u islamu.

Izvor: Agencije