Svjetski zvaničnici zabrinuti zbog turske ofanzive u Siriji

Svjetski zvaničnici izrazili su zabrinutost zbog turske ofanzive protiv kurdskih snaga na sjeveroistoku Sirije, dok je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda najavilo raspravu u četvrtak, na zahtjev evropskih članica.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je da je “veoma zabrinut” razvojem događaja na sjeveroistoku Sirije, kazao je glasnogovornik UN-a Farhan Haq.

“Civili i civilni objekti trebali bi biti zaštićeni. Generalni sekretar vjeruje da ne postoji vojno rješenje za sirijski sukob”, dodao je.

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je Tursku zbog ofanzive na Siriju, rekavši da je napad “loša ideja”, koju SAD ne podržava, te je pozvao Ankaru da zaštiti vjerske manjine.

“SAD ne podržava ovaj napad i jasno je poručio Turskoj da je ova operacija loša ideja”, naveo je Trump u saopćenju koje je objavila Bijela kuća.

Strah od humanitarne krize

“Turska je izrazila posvećenost u zaštiti civila, vjerskih manjina, uključujući kršćane, i u tome da će osigurati da se ne desi nikakva humanitarna kriza”, dodao je.

Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije osudilo je tursku vojnu akciju kao “kršenje jedinstva, nezavisnosti i suvereniteta sirijskih teritorija”.

Dodaje se da je Rijad “izrazio zabrinutost zbog ove agresije kao prijetnje regionalnom miru i sigurnosti”.

Predsjednik iranskog Parlamenta Ali Larijani otkazao je zakazani put u Tursku, objavili su državni mediji.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je Tursku da zaustavi vojnu operaciju i upozorio da Evropska unija neće finansijski pomoći stvaranje bilo kakve “sigurne zone” na sjeveroistoku Sirije.

“Pozivam Tursku, kao i druge aktere, na suzdržane akcije te da zaustave operacije koje sada već traju”, rekao je Juncker evropskim zastupnicima.

Evropska unija Turskoj daje više od šest milijardi dolara pomoći, s obzirom na to da je domaćin milionima sirijskih izbjeglica, kako u Evropu ne bi došao novi val migranata.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas kazao je da Turska “samovoljno riskira daljnju destabilizaciju regije i ponovno uzdizanje ISIL-a [oružana grupa Islamska država Irak i Levant]”.

“Siriji trebaju stabilnost i politički procesi. Međutim, turska ofanziva sada prijeti da izazove novu humanitarnu katastrofu”, naveo je Maas u saopćenju.

Dodao je da će Berlin “pozvati Tursku da okonča ofanzivu i da ispunjava svoje sigurnosne interese koristeći mir”.

‘Legitimne sigurnosne brige’

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Turska treba djelovati “suzdržano” i da bi bilo koja vojna akcija trebala biti “proporcionalna”, dodajući da je važno da se regija ne destabilizira.

On je novinarima kazao da Turska ima “legitimne sigurnosne brige” i da je obavijestila NATO o svom napadu ranije tokom dana.

Egipatski ministar vanjskih poslova osudio je tursku operaciju, nazivajući je “agresijom” na sirijski suverenitet.

Ministarstvo je oštro osudilo ofanzivu i pozvalo Vijeće sigurnosti UN-a da zaustavi “bilo koji pokušaj okupiranja sirijskih teritorija” ili “promjene demografije na sjeveru Sirije”.

Također je pozvalo na hitan sastanak Arapske lige.

Holandski ministar vanjskih poslova Stef Blok rekao je da je pozvao turskog ambasadora.

“Holandija osuđuje tursku ofanzivu na sjeveroistoku Sirije. Pozivamo Tursku da ne nastavlja put kojim ide prema dole”, kazao je on.

‘Kršenje sirijskog suvereniteta’

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron ranije je izrazio zabrinutost zbog turske operacije u Siriji, saopćeno je iz njegovog ureda.

Macron se sastao s visokim kurdskim zvaničnikom Ilhamom Ahmedom u ponedjeljak, kako bi “pokazao da Francuska stoji uz Sirijske demokratske snage – SDF, jer su partneri u borbi protiv ISIL-a, te veoma zabrinuti zbog mogućnosti turske operacije u Siriji”, rekao je Macronov pomoćnik za AFP.

Dodao je da će Pariz “prenijeti ove poruke” turskim vlastima.

Predsjednik Arapske lige Ahmed Aboul Gheit kazao je da će invazija Turske biti “nesumnjivo kršenje sirijskog suvereniteta i prijetnja sirijskom integritetu”.

Dodao je da turska ofanziva također prijeti da izazove daljnje sukobe na istoku i sjeveru Sirije i da bi “mogla dovesti do ponovnog oživljavanja” ISIL-a.

Predsjednik Irana Hassan Rouhani pozvao je Tursku da pokaže suzdržanost i izbjegne vojnu akciju u Siriji, dodavši da bi američke snage trebale napustiti regiju.

“Turska je s pravom zabrinuta zbog svoje južne granice. Vjerujemo da ispravan put treba biti usvojen kako bi se uklonile te brige. Američke snage trebaju napustiti regiju. Kurdi u Siriji trebali bi podržati sirijsku vojsku”, rekao je on.

Početak ofanzive ‘Izvor mira’

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan potvrdio je da su Oružane snage Turske u srijedu počele ofanzivu “Izvor mira” protiv kurdskih snaga na sjeveroistoku Sirije.

Dodao je da je cilj operacije uklanjanje “prijetnji milicija YPG-a [Jedinice narodne zaštite], koje predvode sirijski Kurdi, i boraca ISIL-a te omogućavanje povratka sirijskim izbjeglicama koje su u Turskoj, nakon formiranja ‘sigurnih zona’ u tom području”.

Pentagon je ranije saopćio da još pokušava odgovoriti Tursku od invazije na sjeveroistočni dio Sirije, prenio je Tanjug.

SAD ne odobrava vojnu operaciju Turske u Siriji i neće je podržati, naveo je u saopćenju glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman.

Izvor: Al Jazeera i agencije