Torra najavio ‘put bez povratka’ prema nezavisnosti Katalonije

Velika većina od gotovo 1.000 načelnika podržala je zahtjev za organiziranjem novog referenduma
Velika većina od gotovo 1.000 načelnika podržala je zahtjev za organiziranjem novog referenduma

Predsjednik katalonske Vlade Quim Torra izjavio je u subotu, uoči masovnog protesta zagovornika nezavisnosti Katalonije, kako više “nema povratka na putu prema samoodređenju”.

“U mojoj predanosti prema ponovnom izvršenju prava na samoodređenje više nema povratka, jer se pokret za nezavisnost nalazi u ključnom trenutku”, rekao je on u zgradi katalonske Vlade u Barceloni, gdje je primio gradonačelnike i načelnike gradova i općina Katalonije, prenosi Hina.

Velika većina od gotovo 1.000 načelnika podržala je zahtjev za organiziranjem novog referenduma o nezavisnosti Katalonije, autonomne pokrajine s oko 7,5 miliona stanovnika na sjeveroistoku Španije.

U subotu je 814 od 947 gradonačelnika i načelnika predalo Torri dokument čija je glavna poruka sloboda za osuđene katalonske čelnike, dijalog i samoodređenje.

Nalazimo se u ključnom trenutku

Među njima nije bila Ada Colau, gradonačelnica Barcelone, gdje će u subotu zagovornici nezavisnosti održati masovno okupljanje, a u nedjelju pobornici jedinstva Španije.

Dok je dvoranom odjekivalo “Nezavisnost!”, Torra je kazao: “Vaša prisutnost je dokaz jedinstva, potrebnog jedinstva kojeg trebamo održati protiv represije.”

“Odbijanje represije i presude treba biti potpuno, no to nije dovoljno. Sada više nego ikada ne smijemo zakazati, jer se nalazimo u ključnom trenutku. Samo ćemo zajedno imati dovoljno snage da dovršimo ono što smo počeli”, naglasio je.

Katalonska vlada je 2017. godine, tada pod predsjedanjem Carlesa Puigdemonta, organizirala referendum o nezavisnosti, uprkos zabrani španskog Ustavnog suda, a onda je proglasila “Republiku Kataloniju”, koja nije zaživjela u stvarnosti.

Španska centralna vlada je na tri mjeseca preuzela direktno upravljanje Katalonijom i raspisala ondje vranredne parlamentarne izbore.

Na njima su tri stranke za nezavisnost osvojile 70 od 135 mjesta u katalonskom Parlamentu, čime je Torra došao na mjesto premijera.

Prošle sedmice je rekao da želi novi referendum do kraja svog mandata u decembru 2021. godine i uspostavu “Republike Katalonije”.

Protiv ‘političke presude’

“Moramo biti sposobni stvoriti republiku slobodnih muškaraca i žena… te nadići sukobe uz konstruktivnu dinamiku“, poručio je u subotu.

Barcelona je gotovo dvije sedmice mjesto protesta, nakon što je Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih čelnika na zatvorske kazne od devet do 13 godina, zbog organiziranja zabranjenog referenduma 2017. godine i proglašenja “Republike Katalonije”.

Torra tvrdi da je “presuda politička” te je ponovio “kako će ponovo to učiniti [organizirati referendum]”.

Nakon što su se protesti prigušili posljednjih dana, u subotu na ulice glavnog grada Katalonije izlaze hiljade osoba sa zastavama koje simboliziraju samostalnost.

Civilna udruženja ANC i Omnium Cultural, čiji su lideri osuđeni na zatvorske kazne od devet godina zbog organiziranja zabranjenog referenduma 2017. godine, pozvali su na masovni protest pod parolom “Sloboda”.

U njemu učestvuju brojne organizacije, a cilj je okupiti što veći broj različitih grupa iz društvenog djelovanja te dodatno ujediniti pokret za nezavisnost.

U protestu učestvuje i sam Torra.

Demonstranti traže oslobođenje zatvorenih katalonskih dužnosnika te primjenu nezavisnosti proglašene prije dvije godine.

Sukobi demonstranata i policije

Prije osam dana se na ulicama Barcelone okupilo 525.000 demonstranata povodom osuđujućih presuda za 12 dužnosnika.

Nakon tog okupljanja, na drugom dijelu grada uslijedili su neredi i sukobi demonstranata i policije.

Neki demonstranti, najviše mlađi, gube strpljenje s govorima Torre i političara te zahtijevaju trenutnu primjenu nezavisnosti proglašene u oktobru 2017. godine.

U nedjelju će i zagovornici cjelovite Španije izaći na ulice Barcelone pod parolom “Za suživot, za demokratiju. Dosta!”

Oni žele pokazati da postoji drugi dio Katalonije, “tiha većina”, kako kažu, koja je zadovoljna sadašnjim statusom autonomne pokrajine.

U okupljanju, kojeg organizira civilno udruženje Societat Civil Catalana (SCC), trebali bi učestvovati i čelnici stranaka koje se protive pokušaju otcjepljenja.

Dolazak je najavio i Josep Borrell, španski ministar vanjskih poslova rođen u Kataloniji, a koji za pet dana preuzima mjesto šefa vanjskih poslova Evropske unije.

Prošle sedmice je opet do izražaja došao rascjep između Barcelone i Madrida.

Tri katalonske stranke za nezavisnost, koje u Parlamentu u Barceloni imaju 70 od 135 zastupnika, usaglasile su se oko deklaracije o “samoodređenju”, kojom odbijaju prihvatiti osuđujuće presude te otvaraju put za novi referendum o nezavnosti.

‘Snažno i staloženo odgovoriti’

Španski premijer Pedro Sanchez, kojeg za 15 dana očekuju parlamentarni izbori u Španiji, odbio se sastati s Torrom.

Poručio je da će Vlada u Madridu “snažno i staloženo odgovoriti” bude li prekršen zakon.

Ponovio je kako španski Ustav ne dopušta referendum o nezavisnosti Katalonije.

Katalonija od 1978. godine, kada je Španija prešla iz diktature u demokratiju, ima svoju vladu, parlament, policiju, bolnice, a katalonski jezik je službeni u tamošnjim institucijama.

Španska vlada upravlja vanjskom, odbrambenom i fiskalnom politikom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO