Irak dogovara razgovore Saudijske Arabije i Irana

Saudijci imaju uvjete prije nego što počnu pregovarački proces (EPA)

Saudijska Arabija složila se da premijer Iraka Adil Abdul-Mahdi dogovori sastanak s Iranom, rekao je irački zvaničnik.

“Saudijci su dali zeleno svjetlo u ovom pitanju, a Abdul-Mahdi radi na tome”, rekao je Abbas al-Hasnawi, službenik u iračkom premijerskom uredu, prenosi informativni portal Middle East Eye (MEE).

Također je napomenuo da je premijer Iraka posredovao između Rijada i Teherana u namjeri da ublaži napetosti u regiji te da je saopćio uvjete obje strane za pregovore, prenio je Press TV.

Lokacija treba biti dogovorena

“Iračko rukovodstvo ima kanale s obje strane. Naša braća suniti [u Vladi Iraka] kontaktiraju sa Saudijcima, a naša šiitska braća s Irancima”, rekao je Hasnawi, prenosi Fena.

“Saudijci imaju uvjete prije nego što počnu pregovarački proces. Isto je i s Irancima. Te uvjete povezali smo sa svakom stranom. Nije jednostavan zadatak okupiti dvije suprotne strane u smislu njihove ideologije, sekte i njihovih saveza”, dodao je on.

Zvaničnik je, također, rekao da se Abdul-Mahdi nada da će biti održan sastanak između Saudijske Arabije i Irana u Bagdadu pod nadzorom iračke vlade, naglašavajući, međutim, da lokaciju još treba dogovoriti.

Iranski ministar za naftu Bijan Zanganeh pokušao je u srijedu smanjiti tenzije sa Saudijskom Arabijom tako što je na sastanku Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u Moskvi kolegu iz Saudijske Arabije nazivao prijateljem i isticao da je Teheran posvećen stabilnosti u regiji.

‘Prijatelji već 22 godine’

Na konferenciji je negirao da Teheran pokušava pojačati tenzije u regiji i prijateljski se obraćao saudijskom princu Abdulazizu, koji je član kraljevske porodice i koji je prošlog mjeseca postao ministar energetike, prenosi Reuters.

“Princ Abdulaziz prijatelj mi je već 22 godine”, rekao je Zanganeh.

Iran i Saudijska Arabija na ranijim sastancima OPEC-a sukobili su se u vezi s vanjskim politikama, a tenzije između dvije države porasle su nakon što je Saudijska Arabija optužila Iran za napad na naftna postrojenja 14. septembra, što je Teheran negirao.

Izvor: Agencije