Rumunski predsjednik će imenovati premijera do 15. oktobra

Predsjednički izbori u Rumuniji bit će održani u novembru (EPA)

Rumunski predsjednik Klaus Iohannis će do 15. oktobra imenovati privremenog premijera, kako bi se formirala tranzicijska vlada, koju će, do parlamentarnih izbora 2020. godine, najvjerovatnije predvoditi glavna opoziciona stranka.

Rumunski Parlament je u četvrtak srušio socijaldemokratsku vladu Viorice Dancile izglasavanjem nepovjerenja, prenosi Hina.

U Rumuniji će predsjednički izbori biti održani u novembru, a lokalni i parlamentarni izbori su planirani za sredinu, odnosno kraj 2020. godine.

“Preferiram političku vladu i neću tražiti drugo rješenje”, kazao je Iohannis nakon konsultacija s političkim strankama, aludirajući na činjenicu da je Rumuniju godinu dana pred parlamentarne izbore 2016. godine vodila tehnokratska vlada.

Prema njegovim riječima, “jasno je da idemo prema vladi koju će voditi Liberalna stranka, ili koja će biti formirana oko Liberalne stranke; nijanse će biti razjašnjene sljedećih dana”.

Rumuni demonstrirali na ulicama

Privremeni premijer mora dobiti potvrdu Parlamenta da bi preuzeo dužnost, a većina analitičara očekuje da će se to i dogoditi.

Liberalna stranka, stranka desnog centra koja je predvodila izglasavanje nepovjerenja Dancilinoj vladi, za premijera podržava svog čelnika Ludovica Orbana.

Socijaldemokratska stranka se vratila na vlast krajem 2016. godine, ali je kontroverzna reforma sudskog sistema, koju žestoko kritizira Brisel, brzo dovela do pada njene popularnosti.

Deseci hiljada Rumuna su mjesecima demonstrirali na ulicama braneći pravnu državu, koju ta reforma ugrožava.

Izvor: Agencije