U Lagosu otkrivena ‘fabrika beba’, spašene trudnice i djeca

Akcija je izvedena 19. septembra, ali je držana u tajnosti, kako bi policija mogla uhapsiti osumnjičene (EPA)
Akcija je izvedena 19. septembra, ali je držana u tajnosti, kako bi policija mogla uhapsiti osumnjičene (EPA)

Policija je u najvećem nigerijskom gradu Lagosu oslobodila 19 žena i djevojaka koje su većinom bile otete, nakon čega su ih silovali otmičari koji su planirali prodati bebe.

Žene i djevojke, od 15 do 28 godina, namamljene su iz raznih krajeva Nigerije obećanjem da će dobiti posao, rekla je lagoška policija u ponedjeljak.

Pronađeno je četvero djece.

“Fabrike beba” najčešće su u dijelovima istočne Nigerije, prenosi Hina.

“Osumnjičeni su većinom otimali mlade žene, kako bi zatrudnile i prodali djecu potencijalnim kupcima. Djevojke su bile namamljene pričom o zaposlenju u kućanstvima”, rekao je glasnogovornik policije Bala Elkana.

“Dječaci su prodani za 500.000 naira [blizu 1.300 eura], a djevojčice za 300.000 naira [približno 800 eura]”, dodao je.

Uhapšene dvije žene

Žrtve su dovedene u Lagos iz južnih i istočnih država Rivers, Cross River, Akwa Ibom, Anambra, Abia i Imo.

Elkana je rekao da je akcija izvedena 19. septembra, ali je držana u tajnosti kako bi policija mogla uhapsiti osumnjičene.

Dvije žene, od 40 i 54 godine, uhapšene su, a policija još uvijek traga za trećom.

Prošle sedmice je oko 400 dječaka i muškaraca, od kojih su neki imali pet godina i bili okovani, oslobođeno u Kaduni, gradu na sjeveru Nigerije.

Izvor: Agencije


Povezane

Nigerijsku vojsku optužuju da je uhapsila hiljade djece u nastojanju da porazi oružanu grupu Boko Haram. Human Rights Watch kaže da se maloljetnici drže u užasnim uvjetima i da im nije dozvoljen kontakt sa članovima porodice. Vojska negira ove optužbe.

Jedan od najkrvavijih svjetskih konflikata odvija se u centralnom dijelu Nigerije. U višedesetljetnim sukobima etničkih grupa, hiljade je ubijenih. Raseljeni se suočavaju s nizom izazova. Žive uglavnom u izbjegličkim kampovima, u kojima su žene sve češće izložene seksualnim napadima.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO