Mlada Saudijka napustila tajlandski aerodrom, otac traži susret

UNHCR rješava njen zahtjev za status izbjeglice, prije nego može zatražiti azil u trećoj zemlji (Reuters)

Otac 18-ogodišnje Saudijke koja je pobjegla na Tajland u strahu od svoje porodice stigao je u Bangkok i želi se s njom susresti, objavio je u utorak tajlandski imigracijski ured.

Međutim, otac kao i brat tražiteljice azila Rahaf Mohamed al-Qunun morat će pričekati i vidjeti hoće li im agencija UN-a za izbjeglice (UNHCR) to dopustiti.

U međuvremenu, Rahaf je napustila aerodrom u pratnji tajlandske policije i uputila se na nepoznatu lokaciju.

Ambasada Saudijske Arabije na Tajlandu negirala je navode da zvanični Rijad zahtijeva izručenje mlade Saudijke koja je zatražila azil od tajlandskih vlasti, objavljeno je na zvaničnom Twitter nalogu ambasade.

Tajland je u ponedjeljak stopirao protjerivanje 18-godišnje Saudijke koja je od svoje porodice pobjegla na Tajland, te se zabarikadirala u hotelu aerodroma u Bangkoku kako bi izbjegla da je imigracijski službenici ukrcaju natrag na let za Kuvajt.

Strah od porodice

Kazala je da se boji da bi je mogli ubiti ako se vrati porodice. Kako je rekla za Reuters, pobjegla je iz Kuvajta dok joj je porodica bila u posjeti toj zemlji i  planirala je iz Tajlanda otići u Australiju i zatražiti azil.

UNHCR je u utorak objavio da ispituje njen slučaj.

“Otac i brat žele razgovarati s Rahaf ali UN mora odobriti takav susret”, rekao je šef imigracijskog ureda Surachate Hakpan.

Aktivisti strahuju što će Saudijska Arabija učiniti nakon što su tajlandske vlasti odustale od odluke da je protjeraju i omogućile Qunun da uđe u zemlju pod skrbi UNHCR-a.

“Otac je sada ovdje na Tajlandu i to je razlog za zabrinutost”, rekao je Phil Robertson, zamjenik direktora Human Rights Watcha za Aziju.

Zastupnici i aktivisti u Australiji i Britaniji zatražili su od svojih vlada da daju azil Qunun, kojoj je na kraju omogućeno kasno u ponedjeljak da uđe u zemlju, nakon što je 48 sati provela u aerodromu u Bangkoku pod prijetnjom da će biti protjerana.

‘Život u opasnosti’

UNHCR rješava njen zahtjev za status izbjeglice, prije nego može zatražiti azil u trećoj zemlji.

“Moj život je u opasnosti. Moja porodica prijeti da će me ubiti za najtrivijalnije stvari”, kazala je Qunun ranije za Reuters.

Na pitanje zašto želi azil u Australiji, kazala je da je zlostavljaju fizički, emocionalno i verbalno, mjesecima drže zatočenu u kući i ne daju joj da završi školovanje.

“Ne daju mi da vozim i putujem. Volim život i raditi i jako sam ambiciozna, ali moja porodica mi ne da živjeti”, kazala je.

U svojim prvim apelima na društvenim medijima ustvrdila je da joj je porodica moćna u saudijskom društvu, ali ih nije identificirala.

Žene u saudijskom društvu moraju imati dopuštenje muškog rođaka za rad, putovanje, udaju i čak neka liječenja. Zabrana vožnje automobila ukinuta je prošle godine.

Qunun tvrdi da je dobila australsku vizu i da je rezervirala let, prenijela je agencija Hina.

“Kada sam sletjela, neko je došao i rekao da će obraditi (tajlandsku) vizu, ali mi je uzeo pasoš. Vratio se sa osiguranjem i rekao da se moji roditelji protive i da se moram vratiti u Saudijsku Arabiju letom Kuwait Airwaysa”, kazala je.

UNHCR je naglasio da se izbjeglice i tražitelje azila ne smije vraćati na teritoriju na kojoj bi im život ili sloboda bili ugroženi.

Izvor: Al Jazeera i agencije