Šef FED-a: Neću podnijeti ostavku ako Trump to zatraži

Donald Trump, Jerome Powell
Trump, koji je imenovao Jeromea Powella, dosad je u više navrata okrivio centralnu banku da šteti rastu ekonomije (EPA)

Predsjednik američkog Sustava federalnih rezervi (FED) Jerome Powell izavio je u petak kako neće podnijeti ostavku ni ako to od njega zatraži predsjednik SAD-a Donald Trump.

Powell je na panelu u Atlanti na pitanje bi li podnio ostavku da to od njega Trump zatraži, kratko odgovorio: “Ne”, prenosi Tanjug agenciju AP.

Powell je na panelu, na kojem je sudjelovalo i dvoje prijašnjih šefova FED-a Janet Yellen i Ben Bernanke, rekao da središnja banka namjerava i ubuduće biti fleksibilna u određivanju trenutka kada će povećati svoju ključnu kamatnu stopu.

Trumpove kritike

Dinamika FED-ovog povećanja kamatnih stopa je proteklih mjeseci izazvala zabrinutost investitora, ali i američkog predsjednika, koji je u više navrata kritizirao takvu politiku FED-a i predsjednika te institucije.

Zbog svega toga se u javnosti počelo spekulirati o njegovoj mogućoj smjeni.

Na pitanje je li dogovoren neki sastanak s Trumpom, Powell je rekao: “Nemam informaciju o tome. Ništa nije zakazano”.

Američka središnja banka ponovno je u prosincu, po četvrti put protekle godine, povećala ključne kamatne stope, unatoč oštrim kritikama predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koji optužuje FED da šteti ekonomiji.

Čelnici FED-a povećali su ključne kamatne stope za 0,25 posto, u raspon od 2,25 posto do 2,5 posto.

Međutim, poručili su i da u idućoj godini očekuju usporavanje tempa povećanja kamata zbog usporavanja rasta ekonomije.

Čelnici FED-a odlučili su podići kamate iako je dan prije Trump upozorio FED da ne učini “još jednu pogrešku” s podizanjem kamata i da više “osjeti tržište”.

Poticanje ekonomskih aktivnosti

Predsjednik Trump, koji je imenovao predsjednika FED-a Jeromea Powella, dosad je u više navrata okrivio središnju banku da šteti rastu ekonomije i izaziva nestabilnost na financijskim tržištima.

Njegove su kritike stavile FED pod pritisak jer predsjednici općenito izbjegavaju javno kritiziranje središnje banke zbog straha od politizacije institucije.

Powell je tom prilikom branio neovisnost FED-a, rekavši kako politički pritisak nije igrao nikakvu ulogu u raspravama ili odlukama čelnika banke.

FED postupno povećava ključne kamatne stope od 2015. godine, podižući ih od izuzetno niskih razina na kojima su bile tijekom financijske krize, kako bi se potaknula ekonomska aktivnost.

Izvor: Agencije