Hiljade opozicionara pozivaju vojsku da se pobuni protiv Madura

Guaido je u bijelom mantilu išao u povorci u društvu sa zdravstvenim radnicima (EPA)

Hiljade predstavnika venecuelanske opozicije na čelu sa samoproglašenim predsjednikom Juanom Guaidom protestovale su u srijedu ne bi li privolile vojsku da okrene leđa predsjedniku Nicolasu Maduru koji pokušava zbiti redove.

“Ne pucajte u narod koji se bori i za svoju porodicu. To je naredba, vojnici domovine (…) dosta je!”, pozvao je Juan Guaido, 35-godišnji zastupnik i predsjednik parlamenta u kojem većinu ima opozicija, na skupu na najvećem univerzitetu u Caracasu.

Okružen mnoštvom novinara i aktivista, Guaido je u bijelom mantilu išao u povorci u društvu sa zdravstvenim radnicima. “Ponovo imamo snažnu većinu koja može promijeniti zemlju u teškoj ekonomskoj krizi”, rekao je optimističnim tonom.

“S Guaidom je došla nada”, pjevali su njegove pristaše, udarajući u lonce, pušući u rogove i noseći transparente sa sloganom “Oružane snage, otkrijte svoje dostojanstvo” i “Maduro uzurpator”.

Uoči početka protesta Guaidoa je u telefonskom razgovoru ohrabrio Donald Trump.

Po saopštenju Bijele kuće, dvojica čelnika su se “dogovorila da će održavati redovne kontakte kako bi pomogli povratku stabilnosti u Venecueli”.

To je bilo dovoljno da Maduro optuži Washington za pripremu državnog udara.

Najmodernije rusko oružje

Prateći vojne vježbe u Caracasu, socijalistički čelnik je pozvao vojsku na jedinstvo nakon poziva na pobunu koju su joj uputili SAD i Guaido koji je vojnicima obećao amnestiju.

“Želite da u Venecueli vlada marionetska vlada ‘gringosa’?”, upitao je na skupu mlade Venecuelance koji su mu odgovorili “Neeee!”

Diplomatski pritisak SAD-a raste svakim danom: pošto je bio prva zemlja koja je prihvatila Guaidoa kao predsjednika, sada ističe da su “sve mogućnosti na stolu”, pa i vojna intervencija.

Američki predsjednik Donald Trump je u srijedu pohvalio mobilizaciju venecuelanske opozicije kako bi privoljela vojsku da okrene leđa predsjedniku Maduru, nazivajući je “borbom za slobodu”.

“Veliki protesti diljem Venecuele danas protiv Madura. Borba za slobodu je počela!”, objavio je predsjednik SAD-a na Twitteru.

U devet dana protesta poginulo je četrdesetak ljudi, a više od 850 je uhapšeno, pokazuju podaci Ujedinjenih naroda.

Opasnost od građanskih nereda u toj naftom bogatoj zemlji s 32 miliona stanovnika je velika.

Nicolas Maduro, kojeg podržavaju Peking i Moskva, njegovi saveznici i finansijeri, upozorio je u srijedu da Venezuela “svaki mjesec” prima rusko oružje “najmodernije u svijetu”.

Izvor: Agencije