Conte najavio iskrcavanje migranata s blokiranog broda

Conte je najavio početak iskrcavanja migranata već u srijedu (EPA)
Conte je najavio početak iskrcavanja migranata već u srijedu (EPA)

Talijanski premijer Giuseppe Conte izjavio je u srijedu da će za 47 migranata koji su blokirani na moru kod obale Sicilije gotovo dva tjedna u humanitarnom spasilačkom brodu biti dozvoljeno da se danas iskrcaju na obalu, čime bi se okončalo posljednje europsko sporenje u vezi s migrantima.

“U roku nekoliko sati oni će se početi iskrcavati”, najavio je Conte novinarima u Milanu, kako prenosi Fena.

Talijanska populistička vlada, koja je preuzela dužnost u prošloj godini, zatvorila je talijanske luke za brodove humanitarnih organizacija u pokušaju da prisili svoje partnere iz Europske unije da prihvate izbjeglice i migrante spašene na Sredozemlju.

Conte: Migrante pristalo primiti više zemalja

Brod Sea-Watch 3, kojim upravlja njemačka humanitarna skupina, bio je prisiljen plutati kod obale Sicilije dok čeka da mu se odobri sigurna luka.

Conte je u utorak priopćio kako je pet europskih zemalja pristalo prihvatiti neke od migranata, navodeći Njemačku, Francusku, Portugal, Maltu i Rumunjsku.

Danas je također kazao kako je Luksemburg pristao primiti neke od njih te da će neki ostati u Italiji, prenosi Reuters.

Europski sud za ljudska prava odbio je u utorak zahtjev njemačke humanitarne skupine “Sea Watch” da se dozvoli iskrcavanje 47 migranata blokiranih deset dana na spasilačkom brodu.

Sud, čije je sjedište u Strasbourgu, u svojoj je odluci, međutim, zatražio od Italije da “što prije poduzme sve potrebne mjere” da se migrantima “osigura odgovarajuća medicinska njega, hrana, voda i osnovne potrepštine”, prenosi Beta. 

Salvini odbio iskrcavanje

Također je navedeno kako 15 maloljetnika bez pratnje na brodu treba dobiti pravnog skrbnika.

Talijanski ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik vlade Mateo Salvini odbijao je ranije dozvoliti migrantima, spašenim 19. siječnja kod obale Libije, da se iskrcaju u nekoj talijanskoj luci dok druge europske zemlje ne pristanu prihvatiti ih.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO