Guaido se za podršku posebno zahvalio Izraelu

Juan Guaido ima podršku SAD-a i velikog broja južnoameričkih i evropskih zemalja (EPA)

Lider opozicije koji se proglasio privremenim predsjednikom Venecuele Juan Guaido zahvalio se Izraelu i njegovom premijeru Benjaminu Netanyahuu na podršci.

Šef venecuelanskog Kongresa Guaido se na društvenim mrežama zahvalio SAD-u i drugim zemljama koje su ga podržale u nepriznavanju legitimiteta venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura.

Uporedo s tim, Guaido je, kako javlja Anadolija, posebno pismu zahvale uputio izraelskom premijeru Netanyahuu, koji je stao na stranu opozicije u Venecueli.

Ističući kako želi što prije obnoviti bilateralne odnose između Venecuele i Izraela, Guaido je podsjetio da je te odnose prekinuo bivši venecuelanski predsjednik Hugo Chavez.

“Očekujemo da saradnju naših zemalja obnovimo u duhu mira, prijateljstva i bratskih osjećaja naših naroda”, poručio je Guaido i dodao kako očekuje koordinirano djelovanje dvije zemlje s ciljem ostvarivanja obostranih interesa.

Proglasio se šefom države 

Venecuela je poprište masovnih protesta, koje predvodi opozicija koja ima većinu u Parlamentu te zemlje.

Američki predsjednik Donald Trump podržao je venecuelansku opoziciju i njenog lidera Guaida, koji se 23. januara proglasio privremenim šefom države.

Uz SAD, opoziciju Venecuele u preuzimanju vlasti podržali su Izrael, Brazil, Argentina, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, Gvatemala, Panama i Paragvaj.

S druge strane, Turska, Iran, Rusija, Kina, Bolivija, Meksiko, Kuba i još neke zemlje i dalje priznaju legitimitet i podržavaju vlast Madura.

Izvor: Agencije