Saudijski milijarder Mohammed al-Amoudi pušten iz pritvora

Deseci članova kraljevske porodice, ministara i biznismena uhapšeni su u MBS-ovoj 'antikorupcijskoj kampanji' (Al Jazeera)

Saudijska Arabija oslobodila je saudijsko-etiopijskog milijardera Mohammeda al-Amoudija, više od godinu dana nakon što je tajkun uhapšen u kontraverznoj antikorupcijskoj kampanji.

Premijer Etiopije Abiy Ahmed potvrdio je Amoudijevo oslobađanje na Twitteru u nedjelju, rekavši kako je to pitanje pokrenuo kod princa prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana tokom posjete Rijadu u maju prošle godine.

Glasnogovornik porodičnog ureda izjavio je za Reuters da se Amoudi vratio u svoj dom u zapadnom gradu Jeddah.

Amoudi je uhapšen u hotelu “Ritz-Carlton” u Rijadu u novembru 2017. godine, zajedno s desecima prinčeva, dužnosnika i poslovnih ljudi, nakon što je MBS pokrenuo takozvanu antikorupcijsku čistku.

‘Eeksploatacija nekih malih duša’

Uhapšeni se sumnjiče za pranje novca, podmićivanje i iznuđivanje.

Hapšenja su došla kao odgovor na “eksploataciju nekih malih duša, koje su svoje interese stavile iznad javnog interesa, kako bi nezakonito prikupile novac”, pisalo je tada u kraljevskom dekretu.

Većina ih je oslobođenja nakon što su se nagodili s vladom, uključujući i saudijskog biznismena i milijardera princa Alwaleeda bin Talala.

Oslobađanje Amoudija i nekoliko drugih biznismena prošle sedmice došlo je nakon globalnih reakcija na ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija i izvještaja o mučenju aktivistica.

Amoudi je rođen u Etiopiji, otac mu je iz Jemena, a majka iz Etiopije.

Posjeduje široku paletu poslova u građevinarstvu, energetici, poljoprivredi, rudarstvu, hotelima, zdravstvu i proizvodnji.

Prema izvještaju Forbesa, prošle godine njegovo bogatstvo procijenjeno je na 10,9 milijardi dolara.

Žestok pad na ‘Forbesovoj’ listi

Ranije ovog mjeseca Forbes je snizio vrijednost njegovog bogatstva na 1,2 milijarde dolara, zbog “nejasnoća u tome šta od imovine još posjeduje”.

Nepoznato je koliko je, i da li je, Amoudijevog bogatstva možda predano državi u zamjenu za puštanje na slobodu.

Saudijske vlasti nisu odmah odgovorile na zahtjev za komentar.

Glavni državni tužilac Saudijske Arabije šejk Saud al-Mojeb kazao je u januaru prošle godine kako je kraljevina zaplijenila više od 100 milijardi dolara u antikorupcijskim nagodbama.

Stručnjaci kažu da su hapšenja način da MBS učvrsti ekonomsku i političku moć u Saudijskoj Arabiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije