Kina u fokusu novog šefa Pentagona

Shanahan je saradnicima rekao 'Zapamtite: Kina, Kina, Kina' (EPA)

Novi šef Pentagona Patrick Shanahan, koji je preuzeo funkciju koju je do sada obnašao James Mattis, istaknuo je Kinu na vrh svojih prioriteta, potvrdio je neimenovani dužnosnik američkog ministarstva obrane.

Na sastanku s glavnim dužnosnicima Pentagona, Shanahan je suradnicima rekao da usredotoče napore na provedbu strategije nacionalne obrane koju je razradio njegov prethodnik Mattis, precizirao je taj neimenovani dužnosnik, a prenio AFP.

Shanahan im je rekao “Zapamtite: Kina, Kina, Kina”, naglasivši blago drukčiju orijentaciju od Mattisove.

James Mattis je 20. prosinca dao ostavku nakon dubokih neslaganja s predsjednikom Donaldom Trumpom, koji je ranije Kinu i Rusiju obilježio kao glavne protivnike Sjedinjenih Američkih Država.

Došao na dužnost umjesto Mattisa

“U 2019. će naš vodič biti strategija nacionalne obrane”, napisao je Shanahan tijekom jutra na Twitteru.

Bivši drugi čovjek Pentagona, kojeg je Trump imenovao Mattisovim nasljednikom od 1. siječnja, predvidio je razdoblje tranzicije od dva mjeseca.

Shanahan je zadužio direktora financija Pentagona Davida Norquista da privremeno preuzme funkciju zamjenika ministra obrane.

Izvor: Agencije


Povezane

Trumpova administracija ostala je bez još jednog visokog zvaničnika. Ministar odbrane James Mattis podnio je ostavku, a kao razlog naveo neslaganje sa predsjednikom Trumpom. Ministar odbrane James Mattis podnio je ostavku samo dan nakon Trumpove odluke o povlačenju američkih snaga iz Sirije.

Published On 21 Dec 2018

Administracija Donalda Trumpa ostala je bez još jedne važne osobe u sigurnosnom sistemu. Ostavku je dao diplomat zadužen za odnose s koalicijom koja se bori protiv ISIL-a. Brett McGurk napustio je položaj u znak protesta zbog predsjednikove odluke da povuče vojsku iz Sirije.

Published On 23 Dec 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO