Mediji: U raketnoj strategiji Trumpa S.Koreja i dalje prijetnja

Reuters je objavio da bi se među načinima za jačanje američke sigurnosti moglo naći i postavljanje novog sloja senzora postavljenih u svemiru (Arhiva)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp trebao bi u četvrtak objaviti unaprijeđenu strategiju američke raketne odbrane u kojoj Sjevernu Koreju izdvaja kao postojeću “izuzetnu prijetnju”, sedam mjeseci nakon što je proglasio da je nuklearna prijetnja eliminirana.

“I dok moguća nova avenija koja vodi ka miru sada postoji sa Sjevernom Korejom, ona i dalje predstavlja izuzetnu prijetnju i SAD mora ostati na oprezu”, piše u sažetku strategije u koji je Reuters imao uvid prije njenog objavljivanja.

Zaštita od raketnih prijetnji

Navodi se da “Pregled raketne odbrane”, kako je zvaničan naziv ovog dokumenta, opsežno ispituje napore usmjerene u zaštitu Amerike od raketnih prijetnji, a u strategiji su, pored Sjeverne Koreje, kao zemlje koje izazivaju zabrinutost zbog naprednih kapaciteta, izdvojeni još Iran, Rusija i Kina.

Reuters je ranije objavio da bi se među načinima za jačanje američke sigurnosti moglo naći i postavljanje novog sloja senzora postavljenih u svemiru koji trebaju otkriti i pratiti neprijateljske rakete.

Navodi se da se u strategiji predlaže i proučavanje eksperimentalnih tehnologija, uključujući i perspektivu naoružanja postavljenog u svemiru koje bi moglo obarati neprijateljske rakete, što podsjeća na inicijativu nazvanu “Zvjezdani ratovi” koju je tadašnji predsednik SAD-a Ronald Reagan pokrenuo 80-ih godina prošlog vijeka.

“Svemir je, smatram, ključan za naredni korak kada je u pitanju raketna odbrana”, rekao je neimenovani zvaničnik Trumpove administracije uoči objavljivanja strategije.

Izvor: Agencije