Saudijska tinejdžerka: Žene tretiraju kao robove

Saudijska tinejdžerka Rahaf Mohammed al-Qunun, kojoj je odobren azil u Kanadi, rekla je da ju je porodica fizički i psihički zlostavljala od 16. godine, tjerajući je da rizikuje svoj život i pobjegne iz kraljevstva.

Govoreći za medije prvi put otkako je doputovala u Toronto u subotu, 18-godišnjakinja je iznijela detalje o svojoj porodici, nadajući se da će njena priča ohrabriti druge saudijske žene da budu “hrabre i slobodne”. 

Prošle sedmice ona je pobjegla na Tajland dok je bila u posjeti u Kuvajtu sa svojom porodicom. Njen slučaj privukao je međunarodnu pažnju na društvenim mrežama nakon što se zabarikadirala u hotelskoj sobi na aerodromu u Bangkoku jer su joj tajlandske vlasti prijetile da će je deportirati. Sve je uživo prenosila na Twitteru, a brojni korisnici su dijelili njena javljanja. 

“Moj život je bio u opasnosti i osjećala sam da nemam šta da izgubim. Htjela sam ispričati ljudima svoju priču o tome šta se dešava saudijskim ženama”, rekla je za kanadsku mrežu CBC i list Toronto Star

Mohammed, koja je izbacila prezime “al-Qunun” nakon što je saznala da je se porodica odrekla, rekla je da su je tukli jer nije molila te da su je zaključali u kući šest mjeseci nakon što se ošišala nakratko. 

“Bila sam izložena fizičkom nasilju, progonu, tlačenju, prijetnjama da će me ubiti. Osjećala sam da ne mogu ostvariti svoje snove sve dok još živim u Saudijskoj Arabiji.”

“To je bilo dnevno tlačenje. Tretiraju nas kao objekte, kao robove. Ne možemo donijeti odluke o tome šta želimo.”

Nakon što je 48 sati provela na aerodromu u Bangkoku, dozvoljeno joj je da uđe u zemlju i tada je joj je agencija UN-a dodijelila status izbjeglice. 

Tinejdžerka je tvrdila da je razmišljala o samoubistvu, kada su njen brat i otac doputovali na Tajland da je vrate kući. 

“Strahovala sam da će me zarobiti, uhapsiti i vratiti nazad kući, i niko ne bi više znao ništa o  meni”, rekla je. 

‘Ponovo rođena’

U petak je kanadski premijer Justin Trudeau objavio da je Kanada prihvatila zahtjev UNHCR-a da primi Mohammed. 

Nekoliko drugih zemalja, uključujući Australiju, pregovaralo je sa ovom agencijom o prihvatu tinejdžerke prije nego što je otputovala u Kanadu. 

Dočekala ju je kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland na aerodromu u Torontu. 

“Veoma sam sretna. Osjećam se kao da sam ponovo rođena kada osjetim ljubav od svih ljudi koji su čekali moj dolazak”, rekla je. 

Dodala je da planira da uči engleski, ponovo krene u školu i pronađe posao. Također je kazala da se nada da će njena priča koja je dobila međunarodnu pažnju biti pokretač promjena u Saudijskoj Arabiji. 

“Mislim da mnogo žena bježi od saudijskih vlasti i da će se zlostavljanje povećati, naročito jer ne postoji sistem koji će to zaustaviti”, rekla je novinarima. 

“Sigurna sam da će još mnogo žena pobjeći… Nadam se da će moja priča pokrenuti promjene u zakonima, pogotovo jer se za nju čulo u svijetu.”

Izvor: Al Jazeera i agencije