Španija obustavlja prodaju oružja Saudijskoj Arabiji

Povod za potez španskih vlasti je raketni napad koji je prosaudijska koalicija izvela 9. augusta na sjeveru Jemena (EPA)

Vlasti Španije obustavljaju prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, a riječ je o 400 projektila opremljenih laserima i sistemima za navođenje, prenosi Anadolija.

Ranije je radio Cadena Ser objavio da špansko Ministarstvo odbrane planira obustaviti realizaciju postojećeg sporazuma o prodaji projektila Saudijskoj Arabiji, zbog postojanja mogućnosti da budu korišteni u napadima u Jemenu.

Iz Ministarstva odbrane su za špansku novinsku agenciju EFE potvrdili tu informaciju i saopćili kako će Španija vratiti 9,2 miliona eura koje je Saudijska Arabija već uplatila po sporazumu iz 2015. godine.

Povod za takav potez španskih vlasti je raketni napad koji je prosaudijska koalicija izvela 9. augusta na sjeveru Jemena, kada je pogođen autobus u kojem su putovala i djeca.

Meta bio voljni cilj

Crveni križ je saopćio da je u tom napadu ubijena najmanje 51, a ranjeno 79 osoba.

Među poginulim je bilo 40, a među ranjenim 56 djece.

Iz komande koalicije su u početku saopćili da je meta bio vojni cilj, a prvog dana septembra je Istražno tijelo koalicije saopćilo je da je autobus greškom pogođen.

Istražni tim Ujedinjenih naroda za Jemen je krajem augusta objavio izvještaj u kojem se navodi da postoji osnovana sumnja da su neka lica iz prosaudijske koalicije tokom intervencija u Jemenu počinila ratne zločine.

Izvor: Agencije