Saudijski sud traži smrtnu kaznu za al-Awdu

Doktor Al-Awda je uhapšen u septembru prošle godine zbog poruke o Kataru (Al Jazeera)

Specijalni krivični sud zatražio je smrtnu kaznu za poznatog saudijskog misionara Salmana al-Awdu, objavila je na Twitteru aktivistička grupa Zatvorenici savjesti (@m3takl).

Doktor Al-Awda je uhapšen početkom septembra prošle godine, kada je na Twitteru objavio post u kojem izražava optimizam zbog telefonskog poziva između katarskog emira, sheika Tamima bin Hamada Al Thanija, i saudijskog prijestolonasljednika, što je bio dovoljan razlog da završi u zatvoru i ostane tamo već dvanaest mjeseci.

Hapšenje misionara

Ovaj ugledni muslimanski učenjak je u septembru prošle godine objavio na Twitteru: “Neka Bog ujedini njihova srca za dobrobit njihovog naroda.”

U to vrijeme su saudijske vlasti provodile masovna hapšenja učenjaka, propovjednika, sudija i univerzitetskih profesora, bez ikakvih optužbi ili izvođenja pred sud. Situacija je bila nešto drugačija kada je riječ o desecima uhapšenih prinčeva i biznismena, koji su privedeni u novembru. Većina njih je puštena na slobodu nakon što su se odrekli jednog dijela svoje imovine, finansijskih sredstava i kompanija.

Prije nekoliko sedmica objavljeno je da su saudijske vlasti uhapsile Saleha Al Taleba, imama i propovjednika (hatiba) Harema u Mekki. Aktivisti navode da je imam uhapšen nakon što je u propovijedi govorio o zlu i potrebi osude onoga ko radi zlo.

S druge strane, saudijske vlasti su nakon godinu dana oslobodile Mohammeda bin Saleha al-Muqbila.

Grupa Zatvorenici savjesti potvrdila je u ponedjeljak da su saudijske vlasti oslobodile šeika Al-Muqbila, predsjednika Udruženja za Časni Kur'an, nakon što je godinu dana proveo u pritvoru bez optužnice.

Izvor: Al Jazeera