Orban najavio porast protuimigrantskog osjećaja

Viktor Orban je u aprilu ponovo izabran za treći uzastopni mandat, na temelju snažne protuimigrantske platforme (EPA)

Glasanje Evropskog parlamenta koje kažnjava Mađarsku zbog navodnog ignoriranja demokratskih standarda ide u korist Viktoru Orbanu, koji se pred nadolazeće evropske izbore pozicionira kao vođa nacionalne suverenosti protiv briselske elite.

Njegov karakterističan zapaljiv nastup pred evropskim parlamentarcima utjecao je na porast Orbanove popularnosti među nacionalistima kod kuće te, također, među protuimigrantskim strankama, za koje se očekuje kako će povećati prisutnost u idućem sazivu EP-a.

Uz Češku i Poljsku, kao regionalne saveznice, koje Mađarsku pokušavaju zaštititi od sankcija Evropske unije, čini se kako će se Orbanovo riskiranje isplatiti, iako će njegova stranka Fidesz možda trebati izaći iz konzervativne Evropske narodne stranke, trenutno najveće grupacije u EP-u.

‘Ucjene, klevete i neistinite optužbe’

U do sada neviđenom potezu u srijedu, dvije trećine zastupnika EP-a izglasalo je sankcije Mađarskoj, navodeći zabrinutost zbog Orbanovog pritiska na sudove, medije i nevladine grupe te njegovog odbijanja prihvata migranata.

Aktiviranje Člana 7. Ugovora o EU teoretski može dovesti do oduzimanja prava glasa u Vijeću EU-a, no iako je u EP-u izvještaj izglasan dvotrećinskom većinom, oduzimanje prava glasa Mađarskoj mora biti jednoglasno, odnosno moraju ga podržati sve zemlje članice.

U obraćanju EP-u u utorak, Orban je kazao kako odbija “ucjenu, klevetu i neistinitim optužbama… koje protiv Mađarske i mađarskog naroda upućuju proimigracijske i promigrantske snage u EP-u”.

Nastavno na tu izjavu, u četvrtak je, prema ocjeni Reutersa “provladin” dnevni list Magyar Idok ustvrdio kako su “proimigrantske snage poduzele osvetu prevarom”.

Orban, čija stranka upravlja Mađarskom od 2010. godine te je u aprilu ponovo izabrana za treći uzastopni mandat, na temelju snažne protuimigrantske platforme, političkoj igri u Evropi pristupa iz dugoročne perspektive.

Fides ima podršku 36 posto Mađara

“Nadamo se kako bi protuimigranske snage u Evropi mogle čak prisvojiti i većinu u sazivu EP-u, koji će biti izabran 2019. godine. U najmanju će ruku doći do snažne promjene, s jačanjem protuimigrantskih snaga”, kazao je Gergely Gulyas, Orbanov šef osoblja.

Čini se kako će Fidesz dobro proći.

Posljednje istraživanje javnoga mišljenja, koje je početkom septembra proveo, prema mišljenju Reutersa, provladin think-tank Szazdveg, Orbanovoj stranci pridaje 36 posto podrške, a oporbenoj konzervativnoj stranci Jobbik osam posto.

Kao i u nekim drugim zemljama Evropske unije, lijevi centar je većinom ostao bez važnosti. 

Izvor: Agencije