Slovenija: Potpisan sporazum o formiranju vlade lijevog centra

Marjan Šarec, Slovenija
'Ako se Evropska unija raspadne, onda smo svi propali', kazao je Šarec (EPA)

Pet stranaka umjerene orijentacije potpisalo je sporazum o formiranju vlade lijevog centra u Sloveniji, na čelu sa mandatarom Marjanom Šarecom.

“Vjerujem da smo svi dobili ono što želimo i da će vlada postati potpuno operativna za dvije sedmice”, rekao je Šarec, prenosi STA. 

Ove stranke zajedno imaju podršku 43 poslanika u parlamentu koji broji 90 članova, zbog čega su dogovorile saradnju sa partijom Ljevice kako bi mogle da formiraju manjinsku vladu koja bi trebalo da stupi na dužnost sredinom septembra.

Analitičari predviđaju da takva vlada neće biti stabilna, navodi AP.

Mnogo dogovaranja

Pobjednik na junskim izborima – antiimigraciona Slovenska demokratska partija bivšeg premijera Janeza Janše nije uspijela da dobije podršku za formiranje vlade u Sloveniji. 

Definitivna raspodjela ministarskih pozicija i položaja državnih sekretara u ministarstvima bit će poznata iduće sedmice, ali su pozicije šefova stranaka već dogovorene, pa će bivši premijer Miro Cerar sada voditi diplomatiju, dosadašnji ministar vanjskih poslova Karl Erjavec ministarstvo odbrane, a dosadašnji ministar poljoprivrede Dejan Židan postaje predsjednik parlamenta.

Mjesto je nađeno i za bivšu premijerku Alenku Bratušek koja će postati ministrica za infrastrukturu, a njena stranka dobit će još nekoliko važnih mjesta na nižim nivoima.

Izvor: Agencije


Povezane

Marjan Šarec izabran je za devetog predsjednika Vlade Slovenije. Tajnim glasanjem njegovo imenovanje potvrđeno je natpolovičnom većinom sa 55 glasova od 87 prisutnih. Većinu je obezbijedio dogovorom sa pet stranaka lijevog centra i podrškom opozicione stranke Ljevica. Šarec je bio drugoplasirani na izborima, ali pobjednik, predsjednik Slovenačke demokratske stranke Janez Janša, nije uspio da obezbijedi potrebnu […]

Published On 17 Aug 2018

Marjan Šarec izabran je za devetog predsjednika Vlade Slovenije.  Tajnim glasanjem, njegovo imenovanje potvrđeno je natpolovičnom većinom sa 55 glasova od 87 prisutnih. Većinu je obezbijedio dogovorom sa pet stranaka lijevog centra i podrškom opozicione stranke Ljevica. Šarec je bio drugoplasirani na izborima, ali pobjednik, predsjednik Slovenačke demokratske stranke Janez Janša, nije uspio da obezbijedi […]

Published On 17 Aug 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO