Trumpov saradnik osuđen zbog finansijskih malverzacija

Tokom predizborne kampanje Trump je govorio da je Manafort 'pravi profesionalac' (Reuters)

Paul Manafort, bivši voditelj predizborne kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa, osuđen je zbog izbjegavanja plaćanja poreza, bankarske prijevare i skrivanja inozemnih bankovnih računa – u osam od ukupno 18 točaka optužnice, javlja Reuters.

Porotnici su nakon gotovo četiri dana rasprave proglasili Manaforta krivim za dvije od devet točki optužnice za bankovne prijevare, svih pet optužnica za porezne prijevare te jednu od četiri optužbe zbog skrivanja inozemnih bankovnih računa.

U ostalih deset točaka optužnice porota nije uspjela postići konsenzus.

Manafort je osuđen za dvije najteže bankovne prijevare, kod kojih je za svaku predviđena kazna zatvora do 30 godina. 

Tužitelji su optužili Manaforta (69) da je od američkih poreznih vlasti sakrio 16 milijuna dolara koje je zaradio kao politički savjetnik za proruske političare u Ukrajini za financiranje raskošnog načina života, kao i za laganje bankama da bi osigurao 20 milijuna dolara kredita, nakon što se njegov ukrajinski dohodak istopio te je trebao gotovinu.

Manafort razočaran presudom

Manafortov odvjetnik izjavio je nakon suđenja kako je njegov klijent razočaran presudom i razmatra daljnje pravne korake.

Sudac je tužiteljstvu dao vremena do 29. kolovoza da odluči hoće li ponovno ići sa optužbama protiv Manforta u točkama oko kojih porota nije donijela odluku pa zbog toga nije odredio datum izricanja kazne za ostale optužbe.

Suđenje Manafortu, bivšem republikanskom konzultantu, temeljeno je na istrazi specijalnog zastupnika Roberta Muellera o ulozi Rusije u američkim izborima 2016. godine no presuda predstavlja samo djelomičnu pobjedu za Muellera, koji je veliki kritičar američkog predsjednika.

Trump: Lov na vještice

Predsjednik Donald Trump je izjavio je nakon presude kako Manafortova presuda nema veze s njim.

“Osjećam se jako loše zbog Paula Manaforta. Nema nikakvih tajnih dogovora s Rusima, nastavljamo lov na vještice”, rekao je Trump.

Manafortova osuda po osam točaka dogodila se istog dana kad je i Trumpov bivši osobni odvjetnik Michael Cohen priznao krivnju.

Postigao je nagodbu s njujorškim saveznim tužiteljima oko optužbi za financijske nepravilnosti tijekom kampanje, bankovne prevare i neplaćanje poreza.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO