Trump kritizira svog bivšeg advokata

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da nikome ne bi preporučio svog bivšeg ličnog advokata Michaela Cohena koji je na sudu naveo da je njegov klijent umiješan u krivično djelo.

Trump je na Twitteru naveo da Cohen izmišlja “priče” kako bi postigao dogovor s tužilaštvom, prenosi Beta.

Cohenov advokat Lanny Davis rekao je u srijedu da njegov klijent ima informacije koje bi mogle interesirati specijalnog tražitelja Roberta Muellera koji vodi istragu o ruskom miješanju u američke izbore.

“Ako neko traži dobrog advokata, snažno vam sugeriram da ne uzimate usluge Michaela Cohena”, naveo je Trump na Twitteru.

Cohen je u utorak na sudu priznao krivicu po više tačaka optužnice, između ostalog kršenje propisa o finansiranju izborne kampanje i u to uvukao i svog bivše klijenta.

Trumpove poruke

Trump je u nizu tvitova naveo da mu je veoma žao Paula Manaforta, bivšeg šefa njegovog izbornog štaba koji je također u utorak proglašen krivim po osam tačaka optužnice.

“‘Pravda’ je uzela 12 godina star poreski slučaj, između ostalog, izvršila ogroman pritisak na njega (Manaforta) i on je, za razliku od Michaela Cohena, odbio da se ‘slomi’ – izmišlja priče kako bi dobio ‘dogovor’. Poštovanje za hrabrog čovjeka!”, naveo je Trump.

Cohen, koji je ranije tvrdio da bi “primio metak” umjesto Trumpa, rekao je na sudu da mu je predsjednički kandidat naložio da plati porno glumici Stormy Daniels i Playboyovoj manekenki Karen McDougal da šute o nekadašnjim seksualnim odnosima s Trumpom kako ne bi ugrozile njegovu kampanju za predsjedničke izbore.

Davis je u nizu gostovanja na američkim televizijama rekao da Cohen ima informacije koje bi mogle interesirati Muellera, kao na primjer da li je Trump unaprijed znao o hakerskom napadu na Demokratsku partiju, kao i o mogućem saznanju o planovima Rusije da iskvari američku demokratiju.

Izvor: Agencije