Lavrov prozvao SAD zbog ‘nezakonitih’ sankcija Turskoj i Rusiji

Predsjednik SAD-a Donald Trump udvostručio je carinske tarife na turski izvoz željeza i aluminija (EPA)

Američke ekonomske sankcije Turskoj i Rusiji dio su “nezakonitih politika”, objavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u Ankari.

“Jačanje sankcija vidimo kao nezakonite poteze, diktirane željom za dominacijom svega i posvuda – diktirati politiku, odlučivati u svjetskoj politici bez dogovora sa bilo kim”, dodao je Lavrov na konferenciji za medije održanoj s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom.

Lavrov također napominje da se SAD koristi sankcijama kako bi nepošteno profitirao u svjetskoj trgovinskoj razmjeni.

Prošle sedmice, Washington je nametnuo sankcije Moskvi i Ankari.

Udvostručene carinske tarife

U turskom slučaju, predsjednik SAD-a Donald Trump udvostručio je carinske tarife na turski izvoz željeza i aluminija. Turska valuta lira, koja gubi vrijednost već mjesecima, nezaustavljivo je padala sve do utorka i sada se zbraja ekonomska šteta.

Lavrov napominje da Rusija razmišlja o trgovini u nacionalnim valutama s Turskom i drugim zemljama, uključujući Kinu kako bi se zajedno oslobodili “ovih nezakonitih blokada”.

U izjavi ruskog MVP-a u nedjelju napominje se da je sastanak Lavrova i Cavusoglua u utorak dio priprema za samit o Siriji, zakazan za 7. septembra. U organizaciji turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana samit će okupiti čelnike Rusije, Njemačke i Francuske koji će raspravljati o ratu u Siriji.

Izvor: Agencije