Saudijska Arabija uhapsila dvije aktivistice za ženska prava

Badawi je 2012. godine dobila američku Međunarodnu nagradu za hrabre žene (Reuters)

Saudijska Arabija je uhapsila dvije istaknute aktivistice koje su se borile za prava žena, što su posljednja hapšenja u nizu mjera koje vlada provodi protiv aktivista, vjerskih predstavnika i novinara, saopćila je u srijedu međunarodna organizacija za ljudska prava.

Human Rights Watch (HRW) je saopćio da su u protekla dva dana vlasti uhapsile Samaru Badawi i Nassimu al-Sadah, koje su vodile kampanju za pravo žena da voze i za ukidanje sistema muškog skrbništva.

“Hapšenja Samare Badawi i Nassime al-Sadah signaliziraju da saudijske vlasti vide svaki vid mirnog protesta, bez obzira da li se on desio u prošlosti ili se dešava sada, kao prijetnju njihovoj autokratskoj vladavini”, rekla je saopćenju Sarah Leah Whitson, direktorica HRW-a za Bliski istok.

Više od deset aktivista za ženska prava su bili meta od maja. Većina ih se zalagala za pravo na vožnju i da se ukine sistem muškog skrbništva koji vlada u kraljevini, koji nalaže da žene moraju dobiti suglasnost muškog člana porodice za velike odluke.

Badawi je 2012. godine dobila američku Međunarodnu nagradu za hrabre žene zbog suprotstavljanju sistemu skrbništva, a bila je među prvim ženama koje su potpisale peticiju kojom se tražilo da vlada dozvoli ženama da voze, glasaju i kandidiraju se na lokalnim izborima.

Ona je također sestra Raifa Badawija, istaknutog borca za ljudska prava, koji je 2014. godine osuđen na 10 godina zatvora na osnovu optužbi da je vrijeđao islam u svom blogu.

Salmanove namjere

Sadah, iz nemirne većinski šiitske provincije Qatif, također se zalagala za ukidanje sistema skrbništva te za pravo na vožnju. Bila je kandidat na lokalnim izborima 2015, kada su se žene prvi put mogle kandidirati.

Njeno ime su u konačnici vlasti uklonili, kazala je grupa za zaštitu ljudskih prava.

Krunski princ Mohammad bin Salman pokušao je privoliti saveznike sa Zapada da podrže njegov plan ekonomskih reformi, ponudivši milijarde dolara za kupovinu oružja i obećavši da će se boriti protiv radikalizma u kraljevini.

Razgovarano je o stotinama milijardi dolara za investicije tokom njegove posjete SAD-u i Evropi.

U maju su vlasti uhapsile deset aktivista za prava žena, uključujući Eman al-Nafjan, Loujain al-Hathloul, Azizu al-Yousef, Aishu al-Manea, Ibrahima Modeimigha i Mohammeda al-Rabeu.

Zvaničnici su kazali da je sedam osoba uhapšeno zbog sumnjivih kontakata sa stranim subjektima i nuđenjem finansijske podrške “neprijateljima u inostranstvu”, te da bi se dodatna hapšenja mogla provesti kako se istraga bude odvijala.

U junu je vlada ukinula višedecenijsku zabranu da žene voze automobile u sklopu napora za divezifikaciju ekonomije od nafte i otvaranja saudijskog zatvorenog životnog stila.

Izvor: Agencije