Gruzija započela zajedničke vojne vježbe s NATO-om

Gruzijski ministar odbrane Levan Izoria je pozdravio vježbe koje se odvijaju pod nazivom Noble Partner 2018. godine (EPA)

Gruzija je započela zajedničke vojne vježbe s NATO-om, samo nekoliko dana prije obilježavanja desete godišnjice rusko-gruzijskog rata koji je izbio 7. augusta 2008. napadom Gruzije na Južnu Osetiju.

Više od tri hiljade gruzijskih vojnika i vojnika iz zemalja članica NATO-a, među kojima onih iz SAD-a, Francuske, Njemačke, Velike Britanije i Turske, sudjelovat će u vježbama koje će trajati do 15. augusta.

Gruzijski ministar odbrane Levan Izoria je pozdravio vježbe koje se odvijaju pod nazivom Noble Partner 2018, kazavši da su one “dokaz sve snažnije podrške strateških partnera, zemalja članica NATO-a Gruziji”.

Južna Osetija i Abhazija

Sjedinjene Američke Države su poslale oklopna vozila Stryker i Bradley, topove tipa M1A2, borbene helikoptere Boeing AH-65 Apache i Sikorsky UH-60 Black Hawk.

Gruzija se nada pridruženju Atlantskom savezu, što su toj zemlji njeni čelnici obećali još 2008. godine.

Ta kavkaska država usprotivila se Rusiji u kratkom ratu koji je završio tako da je Moskva priznala nezavisnost dviju proruskih separatističkih republika, Južne Osetije i Abhazije, koje su se od Gruzije otcijepile 1992. godine.

Zbog bojazni od prisutnosti NATO-ovih snaga blizu svojih granica, Rusija se oštro protivi ulasku Gruzije u Atlantski savez.

Izvor: Agencije


Povezane

Francuski predsjednik Francois Hollande u posjeti je Gruziji koja se zbog stalnih napetosti u Ukrajini, želi što prije priključiti NATO-u. Prošle sedmice nekoliko stotina gruzijskih vojnika vratilo se iz Afganistana, gdje su sudjelovali u misiji ISAF-a koja je važan saveznik NATO-u . No, je li to dovoljno da Gruzijcima omogući ulazak u željeni savez? Novinar […]

Published On 13 May 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO